mercury rising


 

Mercury Rising, van regisseur Harold Becker (1998)

Spectaculaire film waarin Bruce Willis, een FBI agent speelt, die mee wordt meegesleurd in een drama waarin de Amerikaanse veiligheidsdienst achter een autistisch jongetje (Miko Hughes)  aanzit die een geheime defensiecode heeft gekraakt. Willis ontfermt zich over het joch en wint  langzaam zijn vertrouwen.

De Amerikaanse overheid heeft een geheime code ontwikkeld om undercovermensen te beschermen, genaamd Mercury. Als een soort check wordt de code gepubliceerd in een puzzelboekje. Degene die de code zou ontcijferen krijgt een telefoonnummer te zien.

Simon, is een autistische jongen van een jaar of negen. Hij gaat naar een speciale school en doet alles in een bepaalde volgorde. Als hij thuiskomt krijgt hij van mama een kop chocolade en dan gaat de kleine man naar boven om te puzzelen. Autisten leven in een eigen wereld en het kost heel veel moeite en tijd om in die wereld binnen te komen. Sommige zijn ook hoogbegaafd of savant. Zo ook Simon. Hij ziet in een puzzel in zijn boekje een telefoonnummer en gaat naar beneden en draait het nummer. Simon realiseert zich niet wat hij doet en de mensen aan de andere kant van de lijn, weten eigenlijk ook niet goed wat ze moeten doen. OK, ze weten het wel, maar willen het niet weten! Het is namelijk zo, dat deze code niet te kraken zou zijn...

De NSA in de persoon van Lieutenant Colonel Nicholas Kudrow, een ontzettend akelige rol van Alec Baldwin, wordt ingeschakeld en er moeten snel beslissingen worden genomen. Die houden in dat de kraker moet worden uitgeschakeld. Meteen wordt er een killer op af gestuurd en die slaagt er in de hele familie koelbloedig uit te moorden. Simon heeft de onrust gehoord en heeft zich verstopt. Als de politie komt lijkt het alsof de ouders er niet meer tegen konden en zichzelf vermoord hebben.

Art Jeffries (Bruce Willis) is een gefrustreerde FBI agent met het hart op de goede plaats. Hij heeft op zijn donder gekregen van zijn baas en is even op 'afkoelen' gezet. Er wordt een vermiste jongen gerapporteerd en Art wordt erop af gestuurd. De politie en de FBI hebben alles uitgekamd, maar Art vindt de jongen.  Art realiseert zich ook dat de jongen gezocht wordt en beschermt hem van dan af aan. Al in het ziekenhuis gaat het mis en proberen ze de jongen te vermoorden. Art duikt onder met de jongen en beetje bij beetje wordt de puzzel in elkaar gezet en begrijpt Art hoe de vork in de steel zit. Dit gaat heel hoog....

Goede spannende film over allereerst een autistische jongen die in een panieksituatie terecht komt, maar de film gaat ook over vertrouwen en vriendschap, verraad en nog veel meer. Art wint langzamerhand het vertrouwen van Simon, terwijl Kudrow alle mensen die bij het project zijn betrokken langzaam uit de wet ruimt. Hij claimt dat het leven van veel mensen op het spel staat met deze code, maar mag je dan eigen rechter spelen? Nee, natuurlijk niet! Ik heb de film al een aantal keren gezien en hij staat nog steeds in mijn hoofd gegrift! Bij deze dan eindelijk de recensie!

 

  terug naar de vorige pagina