matchstick men


 

Matchstick Men, van regisseur Ridley Scott (2003)

Meesteroplichter komt erachter dat hij een dochter heeft en dit verandert zijn leven drastisch.

Nicolas Cage speelt, Roy Waller, een oplichter met neurotische trekjes. Hij doet de deur 3x dicht en telt dan "Un, Dos, Tres" en hij eet alleen maar blikjes tonijn, om maar even een voorbeeld te noemen. Samen met zijn partner in crime Frank Mercer ( Sam Rockwell) haalt hij mensen over geld te betalen voor spullen die veel goedkoper zijn of die er niet zijn. Ze spelen het heel gewiekst en gaan heel ver. Frank houdt Roy een beetje in de gaten; een beetje als zijn broer.

Als op een dag Roy zonder pilletjes zit regelt zijn partner een bezoek bij een vriend van hem een psychiater. Die wil Roy eerst zien, maar Roy wil alleen maar pilletjes. In de eerste sessie komt naar boven dat Roy een vriendinnetje heeft gehad en misschien wel een kind bij haar heeft. De psych gaat erop door en zegt dat hij de vriendin moet bellen. Misschien heeft hij wel een zoon van 14! Roy durft dit niet en laat het aan de psych over. Die meldt later dat zijn vriendin hem niet wil zien, maar haar 14 jarige dochter, Angela (Alison Lohman), wel!

Roy schrikt zich te pletter en alles staat op zijn kop. Shit, hij heeft een dochter! Ze ontmoeten elkaar en algauw klikt het tussen de twee. Intussen heeft de psych nieuwe pilletjes geregeld en Roy knapt zienderogen op. Dan ineens staat Angela bij Roy op de stoep. Ze zegt dat ze mot heeft met haar moeder en vraagt of ze bij hem kan slapen. Roy vindt het prima. Ze blijft slapen en als Roy de volgende dag weg is, spit ze zijn kamer uit. Ze vindt zaken die ze niet moet vinden. Als Roy 's avonds thuis komt, wil Angela alles weten over wat hij doet en ze wil ook een truckje leren.

Frank vindt het allemaal maar niets, maar laat het toe. Hij regelt een soort witwasoperatie en Angela verstoort het bijna. Roy neemt het op voor Angela en hij leert haar een truckje en beetje bij beetje groeit hij in zijn rol van vader...

Matchstick Men is een leuke film over een oplichter, Nicolas Cage, met een hart van goud. Als je niet van de acteur houdt dan moet je de film niet kijken, want hij is opgebouwd rondom hem. Cage speelt heel goed en kan met zijn neurotische stoornissen alles uit de kast halen en dat lukt heel goed. Op het eind van de film moest ik zelfs even goed nadenken hoe het nu in elkaar zat, want kan een beetje onduidelijk overkomen. En dan is het voor mij een goede film!

  terug naar de vorige pagina