match point


 

Match Point  van regisseur Woody Allen (2005)

Jonathan Rhys-Meyers speelt een tennisleraar uit een arm milieu die zich opwerkt in de Engelse upperclass. Hij trouwt de dochter van een rijke familie, maar ondanks zijn toegeworpen geluk, kan hij zijn lust voor de Amerikaanse vriendin van zijn nieuwe zwager niet onderdrukken. Als hij geen uitweg meer ziet moet hij naar extreme maatregelen grijpen.

De voormalige tennisser Chris Wilton (Rhys-Meyers) heeft een beetje de wereld overgezworven en gaat nu zijn geluk beproeven bij de upperclass. Het is meteen raak, want zijn welgemanierdheid trekt de aandacht van onder andere Tom. Hij raakt goed bevriend met deze vrijbuiter en supersnob en komt al gauw bij de familie thuis. Daar is Cloé, Tom's zuster, behoorlijk onder de indruk van deze Irishman en steekt het ook niet onder stoelen of banken.

De vader van Tom en Chloé ziet perspectief in Chris en onze tenniser staat binnen notime in een kantoorfunctie bij een groot bedrijf met een chauffeur. Het lijkt allemaal voor de wind te gaan, maar Chris laat zich meenemen door zijn passie ( lust ) in de vorm van Tom's zoveelste flirt, Nola ( Scarlett Johanson). Amerikaanse Nola's verhaal lijkt heel veel op dat van Chris, want ook zij is naar Engeland gekomen om haar geluk te beproeven in het theater. Als échte femme fatale brengt Nola het hoofd van Chris op hol en dat is niet zonder gevolgen...

Dan komt het huwelijk van Chris en Chloé en die wil een écht gezinnetje stichten met kinderen. En...zeer nonchalant vertelt Tom dat het uit is met Nola. De wereld van Chris stort ineen. Het leek zo gemakkelijk...

In het begin van de film zie je hoe een tennisbal tegen het net wordt geslagen. Er wordt uitgelegd dat soms de bal eroverheen gaat en je geluk hebt, maar soms ook komt hij op jouw helft en heb je pech. Dit zelfde gegeven komt terug in deze film en een zelfde soort fragment. Geweldige thriller en komedie! Goede rolbezetting van natuurlijk Scarlett Johansson, als dé perfecte 'femme fatale', en Jonathan Rhys Meyers ! Maar ook Emily Mortimer als Chloé en Matthew Goode als Tom. Hele goede film van Allen, die het deze keer zonder Amerikaanse steun heeft gedaan en alles heeft opgenomen in de UK. Een van de betere Woody Allen films!

 

 

  terug naar de vorige pagina