mask


 

Mask, van regisseur Peter Bogdanovich (1985)  ( niet te verwarren met 'The Mask' met Jim Carey)

Moeder probeert haar zoon die een misvormd gezicht heeft een zo normaal mogelijk leven te laten lijden.

Rocky is een hele slimme jongen, maar toch is hij een beetje vreemd en hoort hij nergens bij. Misschien komt dit omdat hij een misvormd gezicht heeft. Hij lijdt aan een zeer zeldzame ziekte, waarbij zijn hersenen doorgroeien en die ervoor zorgt dat je eruit gaat zien als 'The Elephant Man'. Zijn vrijgevochten moeder Rusty ( geweldige rol van Cher) doet erg haar best, maar heeft ook zo haar eigen problemen. Ze komt uit het zogenaamde 'bikers-milieu' en de verwekker van haar kind heeft haar laten zitten, dus staat ze er alleen voor. Af en toe neemt ze een vriendje mee naar huis, maar als haar zoon dan weer pijn aan zijn gezicht heeft ( zijn hersenen groeien maar door) dan is de romantiek er weer af. 

Rocky trekt veel op met de motorrijders en heeft hier zijn vrienden. De directeur van Rocky's nieuwe school zegt wel een plaatsje te hebben voor een zomerkamp. Wat er achteraan komt is minder leuk, want het is een kamp voor blinde kinderen. Hij gaat toch op de uitnodiging in en leert hier een heel mooi meisje kennen. Rocky wordt tot over zijn oren verliefd. De romance duurt tot het kamp ten einde is, want dan komen haar ouders haar ophalen en als die kennismaken met de nieuwe vriend van haar dochter, schrikken ze zich een ongeluk en weten niet hoe snel ze weg moeten rijden. Ergens beseft Rocky het wel, want hij is heel slim, maar toch blijft hij contact zoeken met zijn vriendinnetje...

Hele mooie intense film over het belang van uiterlijk in onze maatschappij: iedereen moet er volgens een bepaalde norm uitzien, anders hoor je er niet bij. Heel goed vond ik hoe de motorrijders werden neergezet. Hier worden ze meestal in een kwaad daglicht gesteld, maar in deze film zeker niet. Sterker: ze vormden een stuk van zijn geheime omgeving en beschermden hem. Heel emotioneel ook het moment van de motorrijder die nooit iets sprak en op het moment dat Rocky zijn diploma ging halen, vertelde dat hij trots op hem was. Het idee van ruwe bolster, blanke pit!

Ik had een goed gevoel bij de film, die je meeneemt in de wereld van een intelligente jongen die alle diploma's in de wereld kan halen, maar het toch niet ver zal schoppen, omdat hij niet voldoet aan het plaatje dat wij hebben opgebouwd van hoe mensen eruit moeten zien! Geeft je toch te denken!

Mooie rollen van Cher, Sam Elliot en Eric Stolz. Mocht de film langskomen op tv of video, aarzel dan niet, want u zult geen spijt krijgen!

 

 terug naar de vorige pagina