mary


 

Mary, van regisseur Abel Ferrara (2005)

Mary is geÔnspireerd op de mythische figuur van Maria Magdalena, discipel van Jezus Christus.  De drie hoofdpersonages uit de film delen eenzelfde geloof. Marie Palesi (Juliette Binoche) actrice, vertolkt de rol van Maria en belijdt op die manier haar geloof. Tony Childress (Matthew Modine), is de regisseur en speelt tevens de rol van Jezus Christus. Ted Younger (Forest Whitaker), een gevierd journalist, besteedt aandacht in een uitzending aan het geloof. Door een samenloop van omstandigheden brengt het lot hen samen.

De film begint met het slot van de opnames van de film 'This is My Blood', een controversiŽle film, waarin Marie Palesie ( Juliette Binoche ), een bekend actrice, de rol van Maria Magdalena vervult. Palesie ontwaakt uit een nachtmerrie die enorm lijkt op de set van de film. Als de film afgelopen is, wil de regisseur onmiddelijk het vliegtuig nemen naar Amerika, maar Maria Palesie wil naar Jeruzalem. Zelfingenomen als hij is laat de regisseur de actrice, die duidelijk getraumatiseerd is, aan haar lot over en laat haar achter.

Eenmaal in Amerika staat de regisseur voor 'het tribunaal': wat zal het publiek van de film vinden? We ontmoeten Ted Younger ( Forest Withaker ), die host is van een tv-programma over het verhaal van Jezus. Hij heeft een vrouw, gespeeld door Heather Graham, maar de liefde staat op een laag pitje. Hij raakt geobsedeerd door zijn show, waar hij allerlei theologen hun theorieŽn laat vertellen in de tv-show. De snelle wereld van Hollywood en tv staat de relatie die Younger heeft met zijn vrouw in de weg. Hij wordt dan ook vaak wakker naast Gretchen en verzint vervolgens een smoes naar zijn vrouw toe.

Dan komt Younger bij Marie Palesi terecht en raakt meer dan gefascineerd door haar en haar verhaal. Hij belt haar en vraagt waarom ze dit heeft gedaan. Palesi, een overigens weer hele mooie rol van Juliette Binoche, zegt dat ze wil weten hoe het nu werkelijk zit en dat kan alleen maar daar waar ze is.

In het begin is het even goed opletten want heden, fantasie en verleden lopen door elkaar heen in deze zoektocht naar antwoorden. Allen zijn op zoek en Marie Palesi lijkt het te hebben gevonden. Oh god, weer een film over Jezus! Dat waren mijn eerste gedachten. We hebben de Passion of The Christ gehad en nu deze. Maar ik moet op mijn woorden terug komen, want in 'Mary' wordt er geen mening opgedrongen. De film in de film loopt als een rode draad door de film heen. De boodschap dat, als je in jezelf gelooft en daarvoor inzet, het goed is, daar kan ik mee leven!

Prima film!

 

  terug naar de vorige pagina