maria full of grace


 

Maria Full of Grace, van regisseur Joshua Marston (2004)

De 17 jarige Maria woont met haar moeder,oma, zus en neefje in een klein huisje in Colombia. Ze is haar troosteloze leven zat en besluit het grote geluk in de stad te zoeken. Jammergenoeg komt ze net het verkeerde vriendje tegen die haar de drugshandel in lokt. Maria speelt met haar leven en dat van haar kindje in haar buik.

Maria ( Catalina Sandino Moreno ) werkt op een rozenplantage in een klein dorpje in Colombia. Ze leeft samen met haar moeder, oma, zuster en neefje. Ze verdient de kost met het strippen en verpakken van rozen op de plaatselijke plantage. Het is een zware baan en haar baas behandelt haar als een stuk vuil. Wanneer Maria ontdekt dat ze zwanger is en niet naar het toilet mag van haar baas, flipt ze. Ze wordt ontslagen en haar vriendje houdt niet van haar. Maria heeft er genoeg van en vertrekt naar Bogota. De avond ervoor heeft ze gedanst met een knappe jongen en diezelfde jongen biedt haar een lift aan naar Bogota.

Onderweg vertelt Maria van haar plannen en Franklin ( John Alex Toro ) kent mensen die haar aan een goede baan kunnen helpen. Hij brengt haar naar een drugsoperator, die koeriers werft. Ze mag veel reizen en brengt alleen pakketjes over naar Amerika. Maria heeft geen idee,  totdat ze Lucy  (Guiled Lopez ) leert kennen. Lucy is al iets ouder en heeft iets meer ervaring. Ze leert Maria hoe ze de bolletjes gevuld met drugs moet slikken. Bij Lucy thuis wordt er geoefend met druiven. Wanneer het zover is ontdekt Maria dat haar vriendin Blanca (Yenny Paola Vega )ook meegaat. Zeer gedetailleerd krijgen we te zien hoe de bolletjes worden ingeslikt. In het vliegtuig naar New York blijken de meisjes met zijn vieren te zijn. Dat wordt gedaan omdat er altijd risico is dat er een wordt gepakt.

De meisjes zijn heel nerveus en onderweg mag er niet worden gegeten of gedronken; dit zou drang om naar het toilet te gaan aanmoedigen. Bijna gaat het mis met Maria, maar ze lost het op. Met haar vriendin Lucy gaat het minder goed. Ze voelt zich niet lekker. In New York wordt Maria er tussenuit gehaald. De douane gelooft haar verhaal niet, maar laten haar niet door de x-ray gaan, omdat ze zwanger is. Als ze 'vrij' is worden de meisjes opgewacht door een busje met twee jongens en meteen naar een kamer gebracht. Zo snel mogelijk moet de drugs eruit. Maar dan gaat het mis met Lucy.

Maria Full of Grace is een aangrijpend verhaal van een meisje dat in de drugshandel belandt. Ze beseft niet wat ze doet en wat ze op het spel zet. Deze film laat zien dat de meisjes puur als transportmiddel worden gebruikt en niet als mens worden gezien. Maria beseft net op tijd wat ze doet en neemt de juiste beslissing. Zeer intiem document dat als voorbeeld kan gelden voor zoveel meisjes en ook gezien mag worden als waarschuwing naar de maatschappij.  De debuterende actrice Catalina Sandino Moreno won de Zilveren Beer in Berlijn vorig jaar en de film won ook de publieksprijs op het Sundance Festival. Hele mooie film!terug naar de vorige pagina