mana beyond belief


 

Mana Beyond Belief, van regisseur Peter Friedman en Roger Manley (2005)

Volgens de Maori in Nieuw Zeeland bezit zelfs het meest onbeduidende plantje in het bos 'mana'. Dit in heel Polynesië voorkomende woordje betekent zoiets als 'een bijzondere kracht'. Elke cultuur heeft zo haar eigen objecten en wezens waaraan 'mana' wordt toegekend. Het regisseursduo Peter Friedman en Roger Manley ging ernaar op zoek en reisde de hele de wereld af. Mana Beyond Belief werd een wonderbaarlijke verzameling rituelen en objecten. Van geautomatiseerde rondleidingen langs de lijkwade van Turijn, de liefde voor boeddhabeelden tot Afrikaanse voorvaders met een springlevende piemel. Maar ook: de Amerikaanse vlag, de verloren vingers van Hitler of een boom in volle bloei allemaal hebben ze 'mana' en worden ze vereerd. Het adembenemende camerawerk toont alles zonder al te veel uitleg. Mana Beyond Belief is een knappe, meditatieve docu die je het gevoel geeft dat dikke Elvis-imitators even absurd, ontroerend en geloofwaardig kunnen zijn als een papieren Mercedes die in brand vliegt.

De film gaat over de kracht die in mensen zit en de kracht die mensen er aan geven. Mooi voorbeeld is het Berlijnse museum waar 'De man met de helm' hangt van een tijdgenoot van Rembrandt. Eerst dacht men dat het Rembrandt zelf was die het kunstwerk had gemaakt en het museum had een soort bedevaartsplaats ervan gemaakt. De mensen verdrongen elkaar om het te bekijken. Toen de wetenschap erachter kwam dat het geen werk van de meester zelf was, leek het bijna of er bedrog was gepleegd. De kranten kopten met 'niet echt' en dat soort krachttermen. Het kunstwerk kreeg een plek in een hoekje, want het was niet van Rembrandt!

Mooi ook hoe mensen hun kracht halen uit een steen of een beeld. Helemaal prachtig vond ik het stukje over de inwijding van de computer. Geen goede reclame misschien voor Microsoft, want voordat de computer in gebruik wordt genomen, worden er allerlei rituelen gedaan om het apparaat al het goede toe te wensen. Of bidden ze dat hij het gaat doen?

Zonder dollen, dit is een prachtig kunstwerk op zichzelf geworden met hele mooie beelden uit alle uithoeken van de wereld met mensen uit alle klassen, heel mooi vastgelegd op film.

Ga dat zien!

  terug naar de vorige pagina