malena


 

Malèna , van regisseur Giuseppe Tornatore.

Malèna, gespeeld door Monica Bellucci, is een mooie, jonge, zelfbewuste vrouw. Ze woont in een klein dorpje op Sicilië, in het Italië van Mussolini. Het is oorlog, maar als Malèna over het dorpsplein loopt vergeten alle mannen dit voor het gemak; iedereen stopt even met wat hij bezig is te doen. Alle mannenogen volgen haar. Dit doet haar niets, want ze is immers getrouwd en manlief komt terug van het front om haar liefde en warmte te geven.

Renato is een puber die net zijn nieuwe fiets komt laten zien aan zijn vrienden als die weer staan te wachten tot hun sekssymbool voorbij komt. Hij begrijpt er niets van, maar het moment dat zijn ogen haar zien, zal zijn leven voor altijd veranderen; hij is verkocht!

Hij volgt haar overal naar toe, bespiedt haar, droomt van haar en steelt zelfs een onderbroek van haar waslijn... Zijn ouders zijn het hier niet zo mee eens en vooral zijn vader laat hem dit pijnlijk merken!

Malèna moet één of meerdere minnaars hebben, zo roddelt het in het dorpje. Dan wordt het bericht voorgelezen dat haar man is omgekomen aan het front. Malèna's verdriet is verschrikkelijk, maar zo denken de mannen er niet over. Ze is immers nu vrij! Vogelvrij liever, want de mannen struikelen over elkaar om haar het hof te maken, terwijl de vrouwen haar verafschuwen. Het komt zelfs tot een rechtszaak, maar het is al te laat; het leed is al geschiedt: Malèna is veel te mooi en vrij!

Prachtige film over normen en waarden, over liefde en haat. Mooie muziek ,mooie plaatjes van Italië en de regisseur steekt niet onder stoelen of banken wat hij van zijn landgenoten vindt: een stelletje hypocriete, laffe, kortzichtige meelopers!

Mooie film en een mooie meid!

Aanrader!

 terug naar de vorige pagina