luna papa


 

Luna Papa, van regisseur Bachtiar Choedojnazarov (1999)

De film begint met een scène waarin een ongeboren kind zijn 17 jarige moeder voorstelt wanneer zij over een Centraal-Aziatisch dorpje staat te turen. Plotseling komt uit het niets een kudde wilde paarden recht op je af het beeld in stormen. Het lawaai is oorverdovend...Welkom in deze magisch, of zoals de regisseur het zelf zegt, "fantastisch realistische film"! "Gaat u er maar voor zitten en doe vooral de riemen vast"!!

De 17 jarige Mamlakat woont samen met haar vader en zwakzinnige broer. Ze droomt ervan actrice te worden en zit bij een toneelgezelschap. Wanneer het haar niet lukt een theatervoorstelling bij te wonen in haar dorp komt zij al mijmerend een mysterieuze figuur tegen die beweert een vriend van 'Toc Cruise' te zijn. Ze laat zich verleiden en raakt zwanger. Oeps!

Nadat ze eerst heeft getracht het kind weg te laten halen, vertelt ze het haar vader. Hij is des duivels, maar houdt van zijn dochter en met zijn drie gaan ze op zoek naar de vader van het kind. En wat voor een zoektocht wordt dit...!

Het is of je bent beland in een fantastisch circus á la Kusturica. In elke scène gebeurt wel wat. Duidelijk is dat de regisseur een en ander heeft meegemaakt in zijn land: verveelde ex-soldaten zoeken actie, vliegtuigen scheren laag over, clans, maar ook de keiharde verwerping van de zwangere vrouw zonder man door het islamitisch geloof.

Uiteindelijk moet zij vluchten voor de horde mensen die haar achtervolgen en alleen een wonder kan nu nog redden...

Deze waanzinnig goede film MOET je gaan zien! Ik heb meerdere malen dubbel gelegen van het lachen! Je wordt gegarandeerd overdonderd...

De film heeft een eigen pagina op "www.lunapapa.com", dacht ik..

De dvd heeft nog een aantal extra's, zoals een interview met de regisseur, een fotogalerie en een korte voorstelling van de acteurs.

 

 

 terug naar de vorige pagina