lovely rita


 

Lovely Rita, van regisseur Jessica Hausner (2001)

In het kort een film over een pubermeisje dat nergens heen kan met haar emoties. Iets dat kan leiden tot afschuwelijke zaken. Zo hebben we vorige week in Erfurt gezien!

Rita woont in een burgerlijk gezin aan de rand van Wenen of een stadje bij Wenen, Oostenrijk. Ze is aan het puberen en probeert van alles uit. Echte vriendinnen heeft ze niet, dus als er nieuwe buren komen dan is ze blij met het buurjongetje. Die wordt echter om de zoveel tijd weggehaald met een ambulance, vanwege een ziekte. Rita is al een echte vrouw aan het worden, dat is duidelijk te zien aan haar vrouwelijke vormen. Ook heeft seksuele gevoelens die ze probeert te uiten. Maar telkens weer gaat het mis. Haar ouders straffen haar omdat ze te laat thuis komt en de deksel van de toiletbril niet naar beneden doet. Op vakantie met de buren probeert ze te vrijen met haar buurjongetje, maar die is, ik schat, 3 jaar jonger als zij, dus geen echte partij. De buschauffeur houdt het voor gezien na een snel nummertje en weer staat Rita met lege handen. Dat die opgekropte frustratie er uiteindelijk uit zal komen dat is duidelijk en daar gaat de film ook naar toe, maar de manier waarop Rita dit doet, geeft je wel te denken. Of toch weer niet?

Mooie indringende film over 'the girl next door' die doordat ze haar emoties niet kwijt kan en geen hulp krijgt verandert in een zombieachtige persoon wars van gevoelens. Opeens wordt een actie als die van een week terug in Duitsland vanuit een ander perspectief belicht...

 terug naar de vorige pagina