Love Actually, van Richard Curtis (2003)
Britse film over de laatste weken voor de kerstdagen, en alles wat erbij komt kijken. We volgen een aantal mensen, die op de een
of andere manier worstelen met emoties of het uiten van liefde. Soms wil het niet, soms lukt het niet, soms kan het niet.
Maar vaak kan het ook wel, als je maar goed genoeg je best doet.De film begint met een voice-over van Hugh Grant. Hij wordt melancholiek als hij mensen ziet op de luchthaven, die elkaar na een
lange tijd weer zien. De emoties vloeien rijkelijk. Ook deelt hij dat de berichten die mensen achter lieten in de Twin Towers, op die
bewuste 9 september, allemaal liefdevolle berichten waren. We zien de bijpassende beelden van mensen van over heel de wereld.Dan gaan we naar de gepensioneerde rocker, Billy Mack (Bill Nighy), die een bekend liedje (Love is all around) moet omtoveren tot een kersthit.
Hij heeft zijn beste dagen gehad, maar wil nog één keer shinen. En de concurrent is een boyband, dus gaat hij gegarandeerd verliezen.
Zijn manager, Joe, gaat er ook voor. Maar Billy Mack heeft zo zijn eigen style.Vervolgens komen we uit bij de recent weduwnaar geworden, Daniel (Liam Neeson), en zijn stiefzoon, Sam.
Daniel heeft het lastig met het verlies en worstelt met het vaderschap, terwijl Sam verliefd is op een meisje in zijn klas.
Op de werkvloer van de uitgeverij van Harry (Alan Rickman), broeit er ook van alles. Zijn nieuwe secretaresse, Mia (Heike Makatsch)
heeft een gegigantische crush op haar baas, en doet er haar best om dat te laten merken. Probleem, de baas is al jaren gelukkig getrouwd,
en heeft zelfs kinderen met Karen (Emma Thompson). Een goede redacteur is al jaren verliefd op een collega, maar durft het niet te zeggen.
De oudste broer van Karen, David, is de nieuwe premier van Engeland (Hugh Grant). Hij is behoorlijk onder de indruk van een van zijn medewersters,
Natalie (Martine McCutcheon).
Dan is er natuurlijk ook nog een echte bruiloft. Maar de best-man heeft al jaren een crush op de bruid, en heeft zijn kaken op elkaar gehouden.
Dit komt uit tijdens een bezoekje van de hele jonge Keira Knightley, die Juliet speelt. De bruid van Peter (Chiwetel Ejiofor).Zo zijn er nog een aantal voorbeelden en het komt natuurlijk allemaal goed. Er is een geweldige apotheose, op kerstavond! En dat kunnen
de Engelsen weer beter dan wie dan ook.
Echt een supergoede en leuke kerstfilm. Bij mij zit hij in het rijtje met Home Alone.
Richard Curtis heeft het scenario geschreven van "Four Weddings and a Funeral", dus hij dacht, laat ik nu eens 10 scenario's schrijven.
En of dat goed gelukt is. De film heeft een paar jaar geleden zijn 20 jarig bestaan gevierd, en is nog steeds immens poulair!