looking for eric


 

Looking for Eric, van Ken Loach (2009)

Verhaal over een postbode die gigantisch in de put zit en dan langzamerhand er uit wordt getrokken door zijn voetbalidool.

Eric is postbode en het gaat niet zo lekker. Zijn liefde van zijn leven heeft ie verlaten en een andere liefde is bij hem weggegaan. Er lopen wat stiefkinderen in zijn huis rond die eigenlijk gewoon doen waar ze zin in hebben. Pa ( of stiefpa ) is lucht voor hen. Daar kan Eric niet goed tegen en hij doet een zelfmoordpoging. Daar schrikken in ieder geval zijn kameraden van de post van en die proberen hem op te vrolijken.

In Eric's kamer, waar hij echt alleen kan zijn, hangt een enorme poster van voetbalster Eric Cantona. Dat is zijn idool. En op een dag zit ie opeens naast hem; gewoon in het echie! Zijn zoons maken er echt een puinhoop van en een er van krijgt te maken met een lokale gangster. Cantona maakt Eric duidelijk dat hij voor zichzelf moet opkomen en met zijn vuist op tafel moet slaan. In de tussentijd drinkt Eric een pint of twee met zijn mates in de pub en zijn we getuige van pubverhalen en de eeuwige strijd tussen Manchester United en Manchester City.

Zijn liefde van zijn leven komt ook weer in beeld dankzij zijn dochter. Beide passen op haar dochter terwijl zij studeert. Dan is er ineens een inval van de mobiele eenheid in Eric's huis. Het blijkt een misverstand. Of toch niet?

Hele goede film van de grootmeester van de socialistische cinema. Deze keer over een andere grootmeester van het voetbal, want in de film zitten prachtige momenten van Cantona in zijn gloriedagen bij Manchester. Twee keer Eric dus. De ene behoorlijk in de put en de controle kwijt en de ander totale controle. En die ontmoeten elkaar in deze heerlijke film. Ook geschikt voor niet voetbalfans !

 

 terug naar de vorige pagina