Little Miss Sunshine


 

Little Miss Sunshine, van regisseur Jonathan Dayton & Valerie Faris (2006)

Indien Olive te horen krijgt dat ze mee mag doen aan de kleine Miss verkiezingen, stapt de gehele familie in de oude volkswagenbus om aan een trip te beginnen die een heleboel los gaat maken...

We komen er in als Frank ( Steve Carell ) de broer van Sheryl ( Toni Collette ), zelfmoord heeft gepleegd en zij hem gaat ophalen in het ziekenhuis. Hij mag onder geen beding alleen worden gelaten. Ondertussen maken we kennis met de rest van de familie, want Frank kan dus niet alleen slapen en moet op de kamer van Dwayne ( Paul Dano). Nu is Dwayne niet het prototype puber. Dwayne heeft een gelofte gedaan niet te spreken voordat hij bij de airforce kan. Alle communicatie gaat dus via pen en papier. We maken ook kennis met de zeer gedreven Richard ( Greg Kinnaer ) die ervan overtuigd is dat zijn 9-stappenmethode garant staat voor een gelukkig en goed leven. Het 9-stappenplan komt iedereen in het gezin zo'n beetje de strot uit, maar goed. Ik ben opa  ( Alan Arkin ) vergeten. De mentalcoach van Olive ( Abigail Breslin ) die het niet zo nauw neemt en 's avonds even wat geestverruimende middelen tot zich neemt. En dan natuurlijk Sheryl zelf, de meest normale van het hele stel die de boel bij elkaar probeert te houden.

Op zich al een leuke basis voor een film, maar het wordt nog leuker want de kleine Olive mag namelijk meedoen aan de grote kleine Miss Verkiezingen. Het is haar droom deze te winnen, met haar door opa in elkaar gestudeerde act. Dus...niet iedereen is enthousiast, maar het hele gezinnetje gaat in een oud volkswagenbusje op weg naar de andere kant van America om kleine Olive mee te laten doen aan de verkiezingen.

Nu hoef ik natuurlijk niet te zeggen dat het feit dat deze groep mensen een behoorlijke tijd in een kleine ruimte bij elkaar zitten, voor de nodige spanningen gaat zorgen...

Voor wie nog niet is overgehaald: de film is genomineerd geweest bij de Oscars en heeft er 2 verzilverd  (Alan Arkin als ' Best Supporting Actor ') en de film als ' Best Writing & Original Screenplay' . Verder het zelfde recept voor de BAFTA Awards en de film heeft een CÚsar gewonnen als Beste Buitenlandse Film!

Als dat niet genoeg is....

 

  terug naar de vorige pagina