Let the Right One In, van regisseur Tomas Alfredson (2008)
Verfilmd verhaal over een bijzondere vriendschap tussen een jongen die gepest wordt en een vampiermeisje.
Een fragiele jongen met blond haar staat naar buiten te kijken. Oskar ( Kare Hedebrant ) woont samen met zijn moeder, want paps en mams zijn gescheiden. Wat zijn moeder precies doet, weet ik niet, maar het lijkt er op of ze in een winkel werkt. Oskar wordt een beetje aan zijn lot overgelaten en begint zijn eigen wereld te creëren waarin hij kan ontsnappen. Oskar wordt gepest op en na school. Een leider en twee volgelingen. Hij wordt piggy genoemd ( varkentje ).
De pesterijen lijken onschuldig, maar zijn behoorlijk heftig. Tot het slaan met een stok aan toe. Oskar laat het gaan. Hij kan er niets tegen doen; het is tegen zijn karakter in.
Dan komt er een nieuw meisje naast hem wonen, Eli ( Lina Leanderson ). Het meisje is een beetje vreemd, maar dat maakt Oskar niet uit. Tegelijkertijd wordt het plaatsje opgeschrikt door een aantal brute moorden. Zo wordt er een man hangend aan een boom gevonden, waar al het bloed is uitgelopen. Iedereen is er van onder de indruk, behalve Oskar. Eli woont naast Oskar en hij ontwerpt een geheimschrift, een soort morse, waarmee ze kunnen communiceren. Als Oskar vraagt of Eli zijn vriendinnetje wil worden, zegt Eli eerst dat zij geen meisje is en vraagt of dat uitmaakt. Het maakt Oskar niet uit.
De pesterijen worden heftiger en Eli zegt tegen Oskar dat hij hard moet terugslaan. "Maar ze zijn met zijn drieën" ? "Dan sla je nog harder" ! Er groeit een bijzondere band tussen de jongen en het meisje. Dan ziet Oskar dat Eli bloed drinkt. Hij lijkt er niet eens van op te kijken. Dus Eli is een vampier? O.K.
Een hele bijzondere film die heel traag loopt en huiselijke taferelen afwisselt met gruwelijke scènes. Natuurlijk gaat het over pesten, maar ook wat dat met het slachtoffer doet en met de pestkoppen. Het gaat over dingetjes die er insluipen. Oskar lijkt zijn lot te ondergaan, totdat iemand hem komt helpen of hem bewust laat worden. Ik kwam er moeilijk in, maar nadat ik de film 'over me heen' liet komen, lukte het beter. Scandinavische films gaan op de een of andere manier niet zo snel en ogen vaak somber van toon. In dit geval wordt het bewust zo gedaan, om de climax een nog beter effect te geven. En die climax is er ! Mooi gedaan !
De film gaat over kinderen, maar is zeker géén kinderfilm !