le placard (the closet)


 

Le Placard, van regisseur Francis Veber (2000)

Timide boekhouder zet de verhoudingen binnen een groot bedrijf op zijn kop als hij dreigt te worden ontslagen en hulp van zijn buurman krijgt.

François Pignon (Daniel Auteuil) werkt als boekhouder bij een bedrijf dat condooms maakt. Hij is een timide, saaie persoon, met een dito leven. Zijn vrouw en zoon zijn bij hem weg. 

Als Pignon op het punt staat te worden ontslagen, stort zijn leven in. In de toiletten hoort hij directieleden spreken over 'zijn' lot. Zijn cheffin en de secretaresse weten er ook al van. Wanneer Pignon zijn ex-vrouw belt en uitlegt wat er gebeurd is, komt ze niet aan de telefoon, maar spreekt later iets in op zijn antwoordapparaat. Kortom Pignon zit behoorlijk in de shit. En wat rest er dan nog...

Precies: er een eind aan maken. Maar dat is hem niet gegund, want als hij op het balkonnetje van zijn appartement naar beneden kijkt, hoort hij zijn nieuwe buurman roepen, dat hij uit moet kijken voor zijn auto, die eronder staat geparkeerd! Prachtig! De buurman nodigt zichzelf uit voor een borrel en krijgt het zo voor elkaar dat de executie wordt uitgesteld. De volgende morgen heeft de buurman een idee. Hij manipuleert foto's van Pignon zodanig dat het lijkt of het een homoseksueel is. Het plan is de foto's naar de directie van het bedrijf te sturen waar Pignon werkt. Het plannetje werkt met inderdaad een explosief gevolg!

De directeur van het bedrijf krijgt het advies van zijn staf om Pignon niet te ontslaan, want dit zou slecht voor het imago zijn van het bedrijf. Stel je voor zeg: een homofiel die wordt ontslagen in een condoomfabriek! De macho chef Personeelszaken (geweldige rol van Gérard Depardieu) wordt in de maling genomen door collega's, want deze staat bekend als fervent homohater. Het komt erop neer dat hij alles in werking stelt om het leven van Pignon zo aangenaam mogelijk te maken.

Op het kantoor van Pignon zelf wordt nu heel anders naar de saaie piet gekeken en zijn cheffin probeert hem zelfs te verleiden. Oei, nu wordt het moeilijk, want dat kan natuurlijk niet.

Prachtige film waarin Pignon op de achtergrond wordt gedirigeerd door zijn buurman. Eigenlijk verandert Pignon zelf nauwelijks, maar de kijk op hem dusdanig dat de man een compleet ander leven krijgt!

Mocht de film langskomen: kijken!

 terug naar de het filmoverzicht