leon


 

Léon, van Luc Besson (1994)

Verhaal over een koele huurmoordenaar, die bevriend raakt met een 12 jarig meisje, wiens hele familie is vermoord, en zich langzaam realiseert dat er meer is dan allen maar mensen uitmoorden...

Mathilda's familie wordt uitgemoord door een corrupte politieagent, omdat haar vader drugs heeft versneden. Hij denkt dat de hele familie is geliquideerd, maar is Mathilda vergeten. Zij was melk halen voor haar excentrieke buurman.

Het meisje blijft koel en treurt alleen om het verlies van haar broertje. Ze vraagt aan de buurman of hij haar wil helpen. De buurman, Léon, is een zogenaamde 'cleaner', dat wil zeggen dat hij mensen liquideert voor geld. Mathilda komt hier snel achter en vraagt of Léon haar wil helpen. Voor hem moet het immers een koud kunstje zijn!

Léon is helemaal niet gewend om voor iemand te zorgen, of het moet zijn plant zijn, maar Mathilda is een bijzonder meisje, die snel leert. Langzamerhand wordt Léon wat menselijker en minder koel, maar of dat nu een goed gegeven is voor een 'cleaner'...

Hele indrukwekkende film met goede rol van Jean Reno. Gary Oldman speelt de badguy, hij werkt bij de politie, dus een ideale cover. Hij klust zo hier en daar wat bij en af en toe neemt hij het recht in eigen hand. Het is een indrukwekkende film, die niet alleen de malafide praktijken van de diverse politiekorpsen aan de kaak stelt. Nee, we zijn ook getuige van de karakterverandering van Léon; 'de lonely cleaner', die alleen buiten komt als het noodzakelijk is en nu hij in aanraking komt met Mathilda voor andere 'problemen' komt te staan. "Hoe ga je als volwassene om met een 12 jarig meisje? Je ziet een relatie ontstaan tussen de koele killer en het pubertje. Hij gaat haar beschermen en haar vijanden, worden zijn vijanden! Hoe het afloopt ligt een beetje voor de hand, maar gelukkig heeft de regisseur genoeg troeven achter de hand, om er een spektakel van te maken. Dat Gary Oldman wordt afgeschilderd als de bad guy, dat is niet interessant. Het gaat om het proces dat Léon doormaakt met Mathilda.  Wat niemand gelukt is, lukt het 12 jarige meisje wél: de koele killer wordt menselijk. Leuke scène als ze van appartement gaan verhuizen en hij niets anders meeneemt dan noodzakelijk en natuurlijk zijn plant! Hoe het Besson gelukt is, is me een raadsel, maar je krijgt gaandeweg sympathie voor de moordenaar!

Genoeg spektakel  in deze ijzingwekkende thriller van Luc Besson!

 

 terug naar de vorige pagina