lemming


 

Lemming, van regisseur Dominik Moll (2005)

Het jonge stel, Alain en Bénédicte, is pas verhuisd naar een andere stad. Alain is een briljant ingenieur en bezig met een belangrijk onderzoek. Het stel krijgt die avond bezoek van Alain's baas en diens echtgenote. De ontmoeting blijft niet zonder gevolgen. Wanneer Alain 's nachts een knaagdier in zijn afvoer vindt, neemt zijn leven en dat van zijn vrouw een absurde wending.

Alain ( Laurent Lucas ) en Bénédicte ( Charlotte Gainsbourg ) zijn zojuist naar een nieuwe stad verhuisd. Ze hebben een mooi huis in een nette buurt van de stad, Bel Air. Alain is ingenieur en werkt aan een mobiele webcam. Het apparaat kan op afstand worden bediend en zo kan men zaken registreren. Het is allemaal nog in de testfase. Die avond heeft Alain zijn baas, Richard Pollock ( André Dusollier) en diens vrouw, Alice  ( Charlotte Rampling ) uitgenodigd voor een etentje.

Als Alain thuis komt is zijn vrouw bezig met het eten. Alain vertelt in voice-over dat de narigheid begint, dus dat belooft wat...Na de voorbereidingen van het eten loopt het water niet weg uit de gootsteen. Verstopping ! Alain krijgt het niet voor elkaar. Die avond loopt het etentje op een ramp uit. Om te beginnen komen ze te laat en dan komt Alice binnen met een enorm chagrijnig gezicht en een knoepert van een zonnebril en aan tafel beschuldigd ze haar man er van dat hij naar de hoeren gaat. Even later gaat ze volledig door het lint en neemt Richard haar Alice mee naar huis.

Het jonge stel weet even niet wat te zeggen, maar neemt het verder rustig op. Die nacht gaat Alain proberen de chiffon eraf te draaien en het lukt. Er komt een klein dood knaagdiertje uit de pijp. Probleem opgelost.

Alain gaat de volgende dag naar zijn werk en Bénédicte neemt het diertje mee naar de dierenarts, want ze constateert toch enig leven. Daar hoort zij dat het om een lemming gaat. Deze knaagdiertjes komen voor in Scandinavië, dus het is een compleet raadsel hoe het diertje in een afvoerpijp in Frankrijk komt. De dierenarts licht een vriend in die het wil onderzoeken. Zal wel, denkt Bénédicte. Alain krijgt de excuses van zijn baas en die vertelt hem dat hij naar Korea gaat voor zaken. Die avond als Alain nog aan het werk is, komt Alice langs en probeert Alain te verleiden.

De volgende dag komt Alice langs bij Bénédicte. Ze vraagt of ze mag uitrusten op een bed. Eh...ja natuurlijk. Als Alain thuiskomt en het stel aan het eten wil beginnen, is Alice er nog steeds. Bénédicte vraagt of ze een hapje mee wilt eten. Dan vertelt Alice dat ze heeft geprobeerd haar man te verleiden. Alice slaat dicht en sluit zichzelf in en verbouwt de kamer. Even later klinkt er een harde knal...

Voor de ruim twee uur durende film is er geen moment geweest van 'ontspanning'. De regisseur heeft het voor elkaar gekregen om de kijker dus ruim twee uur lang 'vast te houden'. Het is een briljante thriller geworden met steeds verrassende wendingen die je als kijker op een ander spoor zetten. Moll heeft goed gekeken naar Hitchcock, maar ook naar David Lynch. De suspense is te voelen als de camera Bénédicte volgt. Iedere kraak van de trap, ieder geluidje in huis. Werkelijkheid en droom lopen ook door elkaar. Vanaf het begin moest ik heel erg denken aan 'Sitcom' van Francois Ozon, waarin de komst van een diertje in een stabiel gezin zorgt voor een enorme chaos. De film was de opener van het festival in Cannes dit jaar en ook te zien op andere festivals, waaronder Film by the Sea en ik denk dat het enorm goede film is geworden.   Dus ben je fan van Hitchcock of David Lynch, dan is dit een film die je zeker niet mag missen!

 

 

  terug naar de vorige pagina