le fils


 

Le Fils, van Luc en Jean-Pierre Dardenne (2002)

Realistisch drama over een timmerman- en docent  die een bijzondere relatie krijgt met een leerling.

Olivier, gespeeld door Olivier Gourmet, is een docent op een werkplaats voor lastig plaatsbare jongens. Hij leert hen het vak van timmerman. Als op een dag er een nieuwe leerling wordt aangemeld, krijgt Olivier de schrik van zijn leven.

Hij heeft zo zijn vermoedens en zegt eerst dat er geen plek is voor een nieuwe leerling. Vervolgens volgt hij de jongen letterlijk op de voet. Hij kijkt waar hij eet, waar hij woont. Hier is duidelijk meer aan de hand. Na een bezoek van zijn ex wordt duidelijk dat de nieuwe jongen, Francis,  een zogenaamde 'missing link' vormt in een pijnlijke geschiedenis.

 

Olivier neemt de jongen op in zijn klas en leert hem het vak. Hij begint een vorm van sympathie te vormen, maar wat zijn zijn bedoelingen....

Dit realistische drama speelt zich, net als de vorige films van de gebroeders Dardenne, af in de kille stad Luik. Deze film die ook op het laatste filmfestival is vertoond, heeft de bijzonderheid dat de hoofdpersoon letterlijk op zijn nek wordt gezeten door de camera. Je kijkt zo te zeggen zijn ziel in. De film heeft een ontzettend traag tempo en er gebeurt eigenlijk ook niet veel. Maar dat het intens is, dat is zeker. Je gaat de bioscoop uit met een melancholisch gevoel; tenminste dat was bij mij het geval. Leuk detail is dat ik nu wel weet hoe je bepaalde soorten hout kunt herkennen en je het beste een plank kunt dragen!

Olivier Gourmet kreeg in Cannes de Gouden Palm voor beste mannelijk rol.

 

 terug naar de vorige pagina