le premier jour du reste de ta

 vie


 

Le premier jour du reste de ta vie, van Rémi Bezançon  (2008)

Een levendig portret van een Franse familie waarin alle familieleden worden gevolgd gedurende één dag in hun leven die beslissend is geweest.

Je denkt als de film begint dat de projector de film er verkeerd in heeft zitten. Of dat je dvdspeler de verkeerde verhouding laat zien. Niets is minder waar. Het zijn filmpjes uit het leven van de familie Duval. Vakantiefilmpjes uit de jaren zestig.

We beginnen als de oudste zoon, Albert, het ouderlijk huis verlaat. Hij gaat op zichzelf wonen en leert nog op dezelfde avond zijn vrouw kennen. Wow! Over snel gesproken ! Voor de moeder van het gezin stort de wereld in en zij besluit om weer naar 'le fac' te gaan. Studeren dus! We gaan verder en komen bij de jongste zoon, Raphaël, die het niet zo nauw neemt in eerste instantie. Dan komen de dochter, Fleur, en pa en ma aan de beurt.

Fleur voelt zich niet begrepen als puber en zet zich enorm af. Haar belangrijkste dag was haar verjaardag en nog een belangrijk iets in het leven van een meisje van zestien. Iedereen was deze dag vergeten! Pa en ma doen niet echt hun best en hebben zo hun eigen zorgen. Zo probeert pa, Robert, van zijn rookverslaving af te komen en worstelt hij met erkenning door zijn eigen vader. Uiteindelijk komen we in de 20e eeuw en zien we wat er van iedereen is geworden. En krijgen de ouders een koekje van eigen deeg. Wat je er in stopt krijg je terug. De zoons zitten met hetzelfde probleem als Robert met zijn eigen vader. De enige die met opa Duval door één deur kan is Raph...

Een film waar je vrolijk van wordt. Het lijken allemaal verschillende mensen, maar uiteindelijk is de familieband toch zeer hecht. Filmisch heeft de regisseur erg zijn best gedaan, want door middel van flash-backs worden we ook op de hoogte gehouden van de andere personen. Soms is het even schakelen, want dan heb je niet door in welke tijd je zit, maar over het algemeen een mooie échte Franse film, met natuurlijk leuke herkenbare muziek. Ik heb erg gelachen om de air-guitar wedstrijd! Met in de hoofdrollen: Jacques Gambin, Zabou Breitman, Déborah Francois, Marc-André Grondin e.a.

 

  terug naar de vorige pagina