la pianiste


 

La Pianiste, van regisseur Michael Haneke (2001)

De film speelt zich af in Wenen, de stad van de muziek. Erika Kohut( gespeeld door Isabelle Huppert) is een vrouw van eind dertig, ijskoud, zakelijk en totaal ontoegankelijk. Ze woont samen met haar moeder die  te beschermend is. Al direct in het begin merk je hoe de relatie is tussen moeder en dochter: verstikkend.

Erika is pianolerares, maar ze had liever concertpianiste willen worden. Langzamerhand wordt duidelijk dat deze vrouw behoorlijk in de knoop zit met zichzelf. Na de lessen blaast Erika stoom af door pornovideo's te bekijken in peepshows, of vrijende paartjes te begluren. Ze gaat nog een stapje verder door haar intieme delen met een scheermesje te bewerken in bad...

Ze sluit zich af van ieder contact, maar dan komt de jonge Walter in haar leven. Hij probeert haar te veroveren, maar ze gaat niet in op zijn pogingen. Wanneer de jonge man het toch lukt, stelt ze haar regels op en overhandigt hem een aantal kantjes met daarop haar ' wensen' ten aanzien van de relatie. Dit was niet helemaal hoe hij het zich had voorgesteld...

Erika, een nette, zakelijke pianolerares, begeeft zich in seksshops en op parkeerplaatsen van drive-in bioscopen. Ze is een enorm complexe psychotische vrouw, maar echt veel van haar komen we niet te weten. Jammer? Misschien is dat wel de kracht van de film.

Denk je nu dat het een film is waarin veelvuldig automutilatie voorkomt, dus met scheermesjes en alles, dan heb je het mis. Het is functioneel in de film en staat niet op zichzelf; het gedrag komt voort uit frustratie en het niet kunnen aangaan van andere normale contacten. Haneke heeft met deze film 3 prijzen in Cannes gewonnen en dat zegt natuurlijk wel iets!

Goede film met uitstekende rolbezetting!

 terug naar de vorige pagina