la tete en friche


 

La Tête en Friche, van Jean Becker (2010) 

Mooie film over een simpele veertiger die een bijzondere relatie krijgt met een oudere dame.

Germain Chazes ( Gérard Depardieu ) is een simpele man, die weinig vraagt van het leven. Dan weer verkoopt hij zijn zelfverbouwde groenten op de markt, dan helpt hij weer mee in de bouw. Zijn 'vrienden' in het café kennen hem en maken ook vaak geintjes over hem. Vroeger ging het al niet anders. Germain heeft niet echt een fijne jeugd gehad. Zijn moeder moest niets van hem hebben en ook op school was hij vaak het lulletje. Kortom hij heeft zich niet echt ontwikkeld en is bijna analfabeet.

Dan leert hij in het park de bejaarde, maar zeker niet achterlijke, Margueritte ( Gisèle Casadesus ) kennen. Ze is onder de indruk van het feit dat Germain alle namen van de duiven kent. Of liever dat hij alle duiven namen heeft gegeven. De krasse dame heeft veel boeken gelezen en ook veel van de wereld gezien. Ze heeft al snel in de gaten dat Germain niet zo heel slim is, maar wel een goed hart heeft. Als ze hem wat passages voorleest uit 'La Peste' van Camus, merkt ze dat de man een goed inlevingsvermogen heeft. Ze stelt voor om hem te gaan voorlezen.

De wereld van Germain wordt ineens veel rijker en in het café kan hij nu opscheppen met woorden. Zijn vrienden denken dat ie gek aan het worden is, maar dat deert hem niet. Hij geniet van het gezelschap van Margueritte en haar voorlezen en beiden bloeien op!

Dit is een hele mooie warme luchtige zomerfilm en een échte Franse ! Heel leuk om even in het leven van de Fransen mee te kijken. De sfeer in het café, de dialogen tussen de cafébezoekers, maar ook de oude Depardieu weet nog niet van ophouden. Hij speelt hier een veertiger, maar een behoorlijk gevulde veertiger. Hij heeft dan wel een stuk jongere vriendin. Ze hebben het leuk samen en proberen een kindje te maken. Het idee dat door het voorlezen zowel Germain als Margueritte opbloeien, is natuurlijk heel erg mooi. Eenvoudig maar mooi. En vaak zit het geluk ook in die kleine dingen, waar je bijna overheen kijkt. Of die we voor gewoon aannemen. Het is een boekverfilming, maar goed gedaan en een leuke rol voor de inmiddels 61 jarige Gérard Depardieu ! En dat lege of braakliggende hoofd van Germain wordt aardig gevuld met indrukken en literatuur.

 terug naar de vorige pagina