l'auberge espagnol

 


 

L'Auberge Espagnol, van regisseur CÚdric Klapisch (2002)

Xavier ( Romain Duris ) is zevenentwintig woont in Parijs, wil een leuke vrouw en een goede baan. Die laatste krijgt hij van een vriend van zijn pa. Maar hij moet er wÚl wat voor doen. Om de baan te krijgen moet hij Spaans spreken en ook het land en de inwoners kennen. Dus hij vertrekt in een studentenuitwisselingsprogramma 'Erasmus' naar Barcelona voor een jaar. Daar komt hij terecht in een soort studentenhuis samen met een Deen, een Belgische, een Duitser, een Engelse, een Italiaan en een Spaanse. Hoe internationaal kan het worden? En het wordt leuk en het wordt vuurwerk...een jaar lang. Zo leuk dat Xavier eigenlijk niet meer weet wat hij wil doen na dat jaar...

Daar staat hij dan ineens, midden in Barcelona. Waar moet hij heen? De voice over van Xavier zelf vertelt dat hij over een jaar hier precies de weg weet. Hij besluit bij het stel in te trekken dat hij in het vliegtuig heeft ontmoet. Hij is specialist in een ziekenhuis en zijn mooie na´eve jonge vrouw doet niets. Xavier wordt gevraagd of hij Anne Sophie een beetje wegwijs wil maken in Barcelona. Nu is de Parijse een hele mooie vrouw, maar Xavier is netjes opgevoed en maakt geen misbruik van de situatie. Totdat hij zijn huisgenoot, Isabelle,  uit BelgiŰ leert kennen. Isabelle is lesbisch en is juist verliefd geworden op haar tangolerares. Zij leert Xavier hoe een vrouw veroverd wil worden. Xavier brengt zijn lessen in praktijk en 'pats' het is raak. Anne Sophie is als was in zijn handen. Alle passie die opgesloten zat, komt er uit. Een passionele, maar geheime relatie, is toch ook niet waar Xavier op zit te wachten.

Xavier heeft eigenlijk nog een vriendin in Parijs, die hij heeft achtergelaten. Zij komt op bezoek, maar dat is niet helemaal zoals hij het verwacht had. Martine ( Audrey Tautou ) is een wispelturige vrouw, maar houdt van hem. En of dat wederzijds is. Een ding is zeker zijn huisgenoten zijn loyaal aan elkaar. Dat blijkt als de vriend van Wendy uit Engeland op bezoek komt. Wendy is inmiddels een affaire begonnen en ligt in bed met deze krullenbol. Oeps ! Iedereen uit het huis wordt gemobiliseerd om de vriend weg te houden van zijn vriendin. Leuk act van Wendy's broer. Het wordt duidelijk: het is een vrolijke bende waar veel vloeistoffen van eigenaar wisselen, maar er moet ook nog gestudeerd worden. En zo'n jaar is zo om.

Leuke vrolijke, luchtige film van Klapisch. Hij speelt ook met stijl. Veel kleur, stilstaande beelden, fast forward beelden en flashbacks. En Xavier als voiceover die dus zijn eigen verhaal vertelt. In het begin probeert hij een verhaal te schrijven, want hij wil eigenlijk toch wel schrijver worden. De titel wordt 'L'Auberge Espagnol'... Hey, wat leuk !  Het vervolg is er ook al : 'Les Poupees Russes'. Ook leuk, maar lijkt veel op het eerste deel.

  terug naar de vorige pagina