kruistocht in spijkerbroek


 

Kruistocht in Spijkerbroek, van regisseur Ben Sombogaart (2006)

De vijftienjarige Dolf Vega belandt via een prototype van een tijdmachine in de middeleeuwen. Terwijl zijn moeder alles probeert om hem terug te halen, moet hij overleven in een onbekende en vijandige wereld. Wanneer hij zich aansluit bij de kinderkruistocht, ontwikkelt Dolf zich langzaam tot een leider van de duizenden kinderen op weg naar Jeruzalem. Maar Dolf gaat zich langzaamaan realiseren dat hij voor een moeilijke keuze staat: keert hij terug in de tijd naar zijn moeder of blijft hij bij de kinderen?

Dolf ( Joe Flynn ) speelt in het jeugdvoetbalteam van Nederland een belangrijke wedstrijd in Duitsland. Hij zit niet goed in zijn vel en mist een reuze kans. Hierdoor wint Nederland de wedstrijd niet. Dolf baalt als een stekker. Als zijn moeder hem ophaalt van de bus, krijgt hij een idee. Zijn moeder Mary Vega ( Emily Watson ) is wetenschapster die werkt aan een soort tijdmachine. Die avond probeert Dolf zichzelf twaalf uur terug in de tijd te sturen om zijn verlies goed te maken.

Natuurlijk gaat het mis en Dolf belandt wel in Duitsland, maar in de middeleeuwen, in het jaar 1212. In zijn trainingsjasje en spijkerbroek is het een vreemde eend in de bijt, maar hij wordt opgenomen door een groep kinderen die op kruistocht zijn naar Jeruzalem. Althans dit heeft hun leider hen verteld.

In de tussentijd probeert moeder Mary haar zoon terug te krijgen. Dit moet binnen een bepaalde tijd gebeuren, anders lukt het niet. Dolf raakt aardig ingeburgerd bij de kinderen en met zijn kennis van de 20e eeuw maakt hij ook indruk. Hij wordt een soort leider en dan is er ook nog Jenne ( Stepanie Leonidas ), een heel dapper mooi meisje van 12 jaar.

Kortom Dolf raakt in een enorm conflict met zichzelf: laat hij de arme kinderen en de mooie Jenne aan hun lot over en keert hij terug naar het heden, of blijft hij en redt hij de kinderen en gaat hij verder met Jenne?

Goede film. Ik heb het boek niet gelezen ( ook niet even van te voren ) en zag dus een goed opgezette jeugdfilm in de stijl van Mariken. Voor wie het boek heeft gelezen, is het even schakelen, want de film is anders. Maar het is een goede film geworden, met de nodige actie, avontuur, romantiek en ook drama. Daarom heeft de filmkeuring besloten deze film goed te keuren voor kinderen van 9 jaar en ouder. Een uitzondering op de regel. De film gaat vandaag in première, dus mis hem niet! 

 

  terug naar de vorige pagina