komt een vrouw bij de dokter


 

Komt een vrouw bij de dokter, van Reinoud Oerlemans (2009)

Snelle reclamejongen heeft alles voor elkaar: een mooie vrouw, een goede baan, een mooie dochter, genoeg geld. Dan krijgt hij te maken met iets waar hij geen rekening mee had gehouden en wat zich ook niet laat controleren: kanker. Dat wil zeggen zijn vrouw krijgt borstkanker, maar tegelijkertijd wordt zijn leven ondersteboven gezet. Deze film gaat over zijn strijd.

 

Stijn (Barry Atsma) werkt bij een reclamebureau en wordt op slag verliefd op Carmen ( Carice van Houten ). Hij trouwt met haar en samen krijgen ze een schat van een dochter. Het leven lacht hen toe. Voordat hij Carmen ontmoette was Stijn een snelle jongen, waar drank, drugs en vrouwen niet aan ontbraken. Van tijd tot tijd belandde hij dan in een andere vrouw...

 

Carmen vindt het niet leuk, maar ziet het als een dingetje wat sommige mannen hebben. De één peutert in zijn neus en Stijn gaat vreemd. Ze houden ontzettend veel van elkaar en Stijn zegt, dat zijn lichaam dan wel eens in een andere vrouw is, maar zijn hart is van Carmen.

 

Maar dan ontdekt Carmen ineens een knobbeltje en gaat naar de dokter. Na onderzoek blijkt dat het borstkanker is dat het behandeld moet worden, anders gaat het mis. Dus het leven van Carmen, maar ook van Stijn komt in een soort rollercoaster terecht van bezoeken aan het ziekenhuis, chemokuren en bestralingen. En in de tussentijd moet Carmen ook nog moeder zijn en Stijn vader. Dat valt niet mee!

 

Stijn trekt het niet en vlucht in zijn oude gewoonte, maar dit keer wordt het serieus. Hij krijgt een verhouding met Roos

(Anna Drijver). Hij heeft haar leren kennen in Breda bij de carnaval. Maar Roos wist dat hij getrouwd was. Stijn probeert de kanker te ontvluchten bij Roos. En daarin slaat hij behoorlijk door. Sterker nog hij krijgt een obsessie voor haar. Iedere vrije minuut wil hij bij haar zijn. En zijn leven was al een chaos, dus het wordt nog drukker en moeilijker. Gaat hij dat redden?

 

Een moeilijke opgave voor Reinoud Oerlemans, want geen regisseur wilde er zijn of haar handen aan branden. Het boek, dat zo'n beetje bij iedereen in de boekenkast staat en in meerdere talen is vertaald, te verfilmen is niet niks ! Dus moest Oerlemans het zelf doen. En ik moet zeggen dat hij het niet onaardig heeft gedaan ! Het thema dat er iemand terminaal ziek is, hebben we natuurlijk al een paar keer gezien. Maar in dit verhaal is te zien hoezeer het het leven van de hoofdrolspeler totaal ontwricht en ook dat hij de grip totaal verliest. Tja, en dat Stijn maar aan blijft neuken terwijl hij getrouwd is en een dochter heeft, is voor velen moeilijk te verteren. Gemengde meningen onder vrouwen over zijn gedrag. De één begrijpt het en de ander totaal niet. In het boek wordt dit wat directer beschreven, maar in de film wordt het genoemd, maar niet te zeer uitgediept. Dat zorgt toch voor een schilderij met een hele mooie lijst. Mooie rol van Carice van Houten, als Carmen. Ik vond de subtitel: een ode aan de liefde, niet helemaal op zijn plek. Maar het is zeker een mooie film geworden die voor behoorlijk wat gesprekstof gaat zorgen ! Tissues mee !

 

 

 

  



terug naar de vorige pagina