kollektivet


 

Kollektivet, van regisseur Thomas Vinterberg (2016)

Een stel besluit een commune op te richten met vrienden in een groot huis.

Erik (Ulrich Thomsen) is docent en redelijk behoudend. Hij heeft een dochter met zijn vrouw, Anna (Tryne Dyrholm). Zij werkt voor een televisiestation als nieuwslezeres. Zij is wat vrijer. Wanneer Erik het huis van diens vader erft, wil hij het eigenlijk verkopen. Het is Anna die hem overhaalt om het te behouden en er een commune te stichten en te gaan samenwonen met vrienden.

De ballotage gaat niet zo ingewikkeld. Er zijn vrienden van het stel, maar ook komt er iemand die geen cent te makken heeft gemakkelijk door de selectie. Het idee is dat ze het huis met zijn allen kopen en ook met zijn allen eigenaar zijn en beslissingen nemen. Dus er wordt veel vergaderd. Maar ook wordt er veel lol gemaakt.

Bij commune hoort vrijheid en blijheid. In alle opzichten. De gehele commune schrikt dan ook op als juist Erik een affaire begint met een studente op school. Anna doet haar best het te accepteren. Maar de eens zo liefdevolle commune begint wat barsten te vertonen.

Eindelijk weer een film van Thomas Vinterberg. En een over een commune. Hee, hadden we die niet al gehad? Ja, en ik heb Tillsammans recent ook bekeken, en moet zeggen dat ik die leuker vond. Daar overheerst toch wel geluk en humor. Deze film geeft een goed beeld hoe een commune wordt gevormd, of kan worden gevormd. Ook wat voor zaken je tegen kunt komen. Als extra ingrediënt is de film verteld uit het oogpunt van Freya, de dochter van Erik en Anna. En dat geeft andere informatie. Je zou zeggen vrije liefde, vrije seks, maar in praktijk werkt het anders. En is er wel degelijk jaloezie en afgunst. Of schaamte. Interessant is het innerlijke gevecht van Anna. Zij wilde dit graag, maar had dit niet voorzien. Ze ziet haar gevecht. Dus niet zozeer kleurrijk als wel psychisch interessant. En de film speelt in de 70er jaren. Vinterberg heeft erg zijn best gedaan om dat terug te laten komen. Maar dat kun je een oud Dogme95 aanhanger wel toevertrouwen. 

 terug naar de vorige pagina