k-pax


 

K-Pax, van regisseur Ian Softley (2001)

Film over een man die denkt dat ie van een andere planeet komt en slechts een bezoeker is, leidt tot verrassende ontwikkelingen in een psychiatrisch ziekenhuis.

Ineens is hij er. Imposant, charismatisch staat hij midden in de stationshal van New York Central Station. Hij raakt betrokken bij een misdrijf en komt op het politiebureau terecht. Wanneer hij dan meldt dat hij van de planeet K-pax komt, is het duidelijk voor de politieagent: weer een mafketel erbij! Prot ( Kevin Spacey) komt terecht in een psychiatrisch ziekenhuis bij dokter Powell (Jeff Bridges), die in eerste instantie denkt er weer een gek bij te hebben, maar langzamerhand door observatie zijn mening bij moet stellen.

Zo heeft Prot een extreem goede kennis van het sterrenstelsel, dat slechts een paar andere mensen hebben. Hij ziet ook ultravioletlicht; iets wat 'normale' mensen niet kunnen. Maar er is meer...

Door Prot krijgen de andere patiŽnten weer 'zin' in het leven. Een patiŽnt die normaal haar kamer niet uit te krijgen is, komt nu kijken bij Prot. Als hij meldt dat hij teruggaat naar K-pax en ťťn persoon mee mag nemen, staan ze allemaal in de rij om met hem mee te gaan. Maar de cruciale vraag is natuurlijk of Prot werkelijk van een andere planeet komt....

Leuke film waarin een aantal genres door elkaar worden gegooid. De regisseur laat in het midden of het nu echt een buitenaards persoon is, maar focust op de manier waarop hij in de wereld staat en dat van andere mensen probeert te veranderen. Jeff Bridges speelt een psycholoog die met zijn werk getrouwd lijkt en ook danig is geobsedeerd door onze vriend Prot. En Prot is er gewoon!

 terug naar de vorige pagina