jagten


 

Jagten, van Thomas Vinterberg (2012)

Na een beschuldiging van kindermisbruik verandert het leven van Lucas in een hel. 

Vrienden voor het leven die lol maken, naakt in het water springen en het op een zuipen zetten.

Lucas ( Mads Mikkelsen ) is pas gescheiden en werkt op een kleuterschool in het Deense dorpje. Hij woont alleen met zijn hond en is gek op de kinderen. Een stuk verderop woont zijn beste vriend en diens dochtertje Klara.

Juist Klara vertelt de directrice van de school een verhaal waarmee ze geen raad weet. Lucas zou haar zijn piemel hebben laten zien. Omdat ze het zelf niet weet, roept ze de hulp in van een schoolinspecteur of een lokale agent ( dat was me niet helemaal duidelijk ). Die ondervragen het kind en dan gaat het verhaal een eigen leven leiden.

Zo'n verhaal gaat snel de ronde in een dorp en van het een op het andere moment heeft Lucas geen werk meer, geen vrienden meer en geen vriendin meer. Dan speelt er ook nog de voogdij van zijn zoon mee. Die zou eens in de zoveel tijd bij hem komen wonen, maar dat is nu ook nog maar de vraag.

Lucas wordt radeloos en doet er alles aan om het verhaal de wereld uit te helpen. Maar of dat gaat werken. Het lijkt er op of hij aangeschoten wild is geworden.

Schitterende film van de maker van Festen en Submarino die nu zijn tanden zet in een behoorlijk actueel onderwerp: pedofilie.

Ontzettend goed gemaakt, want hoe hecht is nu die vriendschap tussen Lucas en zijn vrienden? In het begin van de film redt hij er een uit het water, maar ze laten hem keihard vallen. "Mijn kind liegt niet" zegt de vader van het meisje! Maar het meisje is een kind. Ze vertelt het nota bene tegen haar moeder, maar die wuift het weg met de woorden dat zo'n gebeurtenis gekke dingen met je hoofd doet. Dan Lucas zelf die heel lang blijft geloven dat het wel meevalt en zichzelf vast draait. Zijn vriendin gelooft hem eerst wel, maar omdat hij zo vreemd doet, niet meer. Hij staat er alleen voor. Zelfs Klara begrijpt er niets van. Ze mag niet meer wandelen met de hond. De film laat perfect zien hoe iedereen, hoe lief en aimabel ook, het slachtoffer kan worden van karaktermoord. En in een dorpje of een wijk gaat de kleinste verdenking een eigen leven leiden, want hoe zou jij reageren als het jouw kind was? Deze film nodigt het publiek uit mee te denken! 

Hoe zit het met de rol van de oom en wie schiet er op het laatst?

 

 

 terug naar de vorige pagina