italian for beginners


 

Italian for Beginners, van regisseur Lone Scherfig (2000)

Deze 5e Deense Dogma film was de winnaar van de Zilveren Beer van het Filmfestival van Berlijn dit jaar. De poster in de etalage van de bioscoop zag er niet echt uitnodigend uit, maar het verhaal trok me wel.

Een jonge priester, Andreas, arriveert in een Deens dorpje. Hij moet de huidige priester tijdelijk vervangen. Al snel raakt Andreas aan de praat met een aantal mensen, die we in de loop van de film verder gaan volgen. Zo hebben we de zeer sympathieke, maar heel verlegen hotelreceptionist, Jorgen. De macho ober, Hal-Finn. De ongelukkige en lompe, maar heel mooie Olympia en de sensuele kapster Karen. Ze hebben allemaal wat gemeen: ze zijn allemaal vrijgezel en min of meer op zoek naar gezelschap en intimiteit en het wil allemaal niet zo erg lukken. 

Andreas heeft zijn beroep niet mee, Hal-Finn heeft zijn grote mond tegen, Jorgen durft niet zo goed en de vrouwen moeten elk voor een zieke moeder of vader zorgen. Dan zijn er ineens drie begrafenissen en gebeurt er heel wat...

Wat hen samen brengt is de Italiaanse les iedere week. Begonnen met een handvol mensen, maar steeds meer mensen sluiten zich bij het groepje aan. Als dan de docent een hartaanval krijgt zit de groep zonder docent en zie je echt dat er mensen niet weten wat ze dan moeten doen. Gelukkig lost dit probleem zich op.

De Italiaanse les staat symbool voor iedere week gezellig met een groepje bezig zijn en de levens van het groepje mensen gaan steeds meer door elkaar heen lopen...

In de traditie van de Dogma films worden zogenaamde 'handheld camera's' gebruikt, natuurlijk licht en geluid dat op de  set voorkomt. Om op deze zaken het letten heb je geen tijd, want het is een warme film die ontzettend snel voorbij is. Ik dacht echt dat hij maar een uur of wat bezig was en dat bleek veel langer. De personages zijn heel echt en wat hen bezig houdt is zeer realistisch. Even geen snelle sportauto's, flitsende pijlen, maar een echt menselijke film waar je een goed gevoel over houdt.

Een film die je zeker nog een keer kunt bezoeken of bekijken op video/dvd, want hij blijft je amuseren!

 

 terug naar de vorige pagina