instinct


Instinct, van regisseur John Turtletaub (1999)

Bekwaam antropoloog Ethan Powell( Anthony Hopkins) vertrekt naar de jungle om gorilla's te observeren om vervolgens 2 jaar te verdwijnen. Als hij weer opduikt zit hij in de boeien, beschuldigd van moord. De universiteit van Miami, waar Powell heeft gewerkt, stuurt één van de beste psychiaters om te onderzoeken hoe het zover heeft kunnen komen.

Powell maakt er nog een rommeltje van op de luchthaven als hij volledig door het lint gaat waar zijn vrouw en dochter( Maureen Tierney) bij zijn. Hij wordt naar een gevangenis gebracht waar veel psychiatrische 'gevallen' zitten: Harmony Bay ( 'how ironic').

Theo Caulder( goede rol van Cuba Gooding Jr.) is een ambitieuze psychiater die dit project naar zich toe wil trekken. Zijn baas ( Donald Sutherland) waarschuwt hem, maar hij zet door. Het idee is om de naam van de Universiteit niet in een kwaad daglicht te brengen, immers.

Heel optimistisch en vol illusies komt Caulder aan in de gevangenis, maar wat voor domper krijgt hij als hij merkt dat de patiënt nog steeds geen woord heeft uitgebracht sinds zijn arrestatie in Rwanda. Caulder spreekt met zijn chef af, dat wanneer het hem lukt Powell aan het praten te krijgen, dan krijgt hij een flinke promotie. Caulder treft een vermoeide, bange, zeer sterke en, naar later blijkt, zeer intelligente man aan. 

In de dagen dat Caulder Powell observeert en probeert te interviewen, leert hij de mens kennen en zijn denkwijze. Ook wat heel belangrijk is, hij leert kennen wat er achter 'het kwaad' zit. Zelf leert hij ook zeer wijze levenslessen van de intrigerende man die Powell is.

Goede film met uitstekende rollen van  Anthony Hopkins en zeker ook Cuba Gooding. Hopkins vertoont hier en daar trekjes van Hannibal Lector, terwijl de film heel anders in elkaar zit. In de loop van de film leren we hoe hij zo gewelddadig is geworden en de film eindigt met een 'open einde'; wel 'happy'!

Veel bekende namen in deze film: Donald Sutherland, Maureen Tierney, één van de twee politieagent-vrienden van 'Beverly Hills Cop', en nog meer.

Mocht de film voorbij komen op tv, zeker even kijken!

 

 terug naar de vorige pagina