insomnia


 

Insomnia, van regisseur Christopher Nolan (2001)

Een door slapeloosheid geplaagde inspecteur onderzoekt de moord op een meisje in Alaska en komt in gewetensnood. 

Will Dormer (Al Pacino) is samen met zijn partner, Hap,  vanuit Los Angeles naar Alaska gestuurd om de moord op een meisje te onderzoeken. Er zijn wat complicaties met de Interne Dienst in LA, want die proberen Hap er in te luizen. In Alaska aangekomen wordt Dormer opgewacht door het lokale politiekorps en in het bijzonder door een vrouwelijke 'fan' van hem, gespeeld door Hillary Swank. Dormer probeert op zijn partner in te praten over het verhaal in LA. Hij wil het op een deal gooien met de Interne Dienst en kiest daarvoor voor zichzelf en zijn gezin. Door zijn keuze brengt hij Dormer in diskrediet. De sfeer is gezet in Alaska voor beide mannen.

Het spoor leidt al snel naar het vriendje van het meisje, maar er duikt ook een mysterieuze man op, In een achtervolging wordt er geschoten en nog eens. Dormer realiseert zich dat hij zijn collega heeft neergeschoten. 

Vanzelfsprekend blijft dit geheim, want hij doet er alles aan om het te verbergen. Totdat Dormer  's nachts wordt gebeld door de mysterieuze man, die alles heeft gezien! Dormer schrikt zich een ongeluk en kan nu helemaal niet meer slapen. Had hij al moeite met het feit dat het in Alaska deze tijd van het jaar niet donker werd, nu is er nog iets bijgekomen om hem uit zijn slaap te houden...

Deze bewerking van het Noorse origineel, dat hoge ogen gooide op filmfestivals een aantal jaren terug, is de eerste échte Hollywood productie van Christopher Nolan. In zijn twee voorgaande films(Following en Memento) had hij bewezen films te kunnen maken. Nu heeft hij bewezen ook met grote sterren en veel geld om te kunnen gaan. 

De film volgt aan de ene kant de rechercheur uit LA die wordt vereerd in Alaska door een collega, maar die zelf een moord pleegt en geen oog dicht doet 's nachts. Aan de andere kant wordt de vrouwelijke rechercheur gevolgd die Dormer op een enorm voetstuk heeft geplaatst door de jaren heen, maar nu voor een afschuwelijke gewetenskeuze staat.

Al Pacino speelt voortreffelijk. Je ziet hem echt ouder worden in de loop van de film. Ongelofelijk wat ziet die man er slecht uit! Hij wordt geplaagd door zijn geweten en door de zon. Robin Williams komt er later in als de plaaggeest van Dormer. Ook hij zet een prima rol neer met onverwachte wending...

Nolan heeft bewezen mee te kunnen doen in Hollywood !  Ik ben benieuwd naar zijn volgende!

 terug naar de vorige pagina