iff rotterdam 2003


 

Zo, het zit er weer op. We kunnen weer over op 'normaal' voedsel en langzamerhand aan de buitenlucht wennen. Het festival van 2 weken genieten en afzien( en dan bedoel ik de bioscoopstoelen, want ik heb vrij lange bovenbenen en dan is het soms knap improviseren!) op filmgebied. Zo'n 355.000 filmliefhebbers hebben Rotterdam overspoeld. Vorig jaar waren het er 5000 minder, dus het lijkt of het ieder jaar meer wordt. Een prima prestatie voor zo'n klein filmlandje als het onze!

De films die in de prijzen zijn gevallen: (Whale Rider, With Love Lilya, Extraño en Jealousy is my Middle Name), heb ik jammergenoeg niet gezien. In het aanbod van 600 films is het soms moeilijk kiezen! Wat ik wel heb gezien zijn een aantal hele goede, gedurfde, intrigerende en zeker mooie films. Vanzelfsprekend zitten er een aantal iets minder goede bij.  Voor mij is het tijd om na zo'n 15 films de zaken op een rijtje te zetten.

Wat heb ik gezien? Hoe een IJslandse jongen wordt wakker gemaakt met een geweer door zijn oma; zuchtende, steunende bezwete mannenlijven boven een meisje; de voetballer Mpenza die een Afrikaanse jongen helpt zijn vader terug te krijgen; een passionele Italiaanse die de deuren van het hondenasiel opent; Ierse meisjes die worden verkracht en vervolgens worden opgesloten in een soort asiel; een prachtig bal met kostuums en muziek in de Hermitage; kibbelende Chinezen; inwoners die verhalen vertellen over hun dorp; een man met zeven zussen ,een lichtelijk opvliegend karakter en een obsessie voor bonnetjes;  een man die binnendringt in appartementen en relaties krijgt met de eigenaren; een moeder die vrijt met de vriend van haar dochter en gepassioneerd is van buikdansen; masturberende meiden op een metrostation, een soort stomme film over twee jongens die allebei butler willen worden; politieagenten die een snackbar opblazen om hun politiebureau te redden en twee oude vrouwen die elkaar na lange tijd weer zien... U ziet het: van alles heeft de revue gepasseerd!

Mijn allereerste film was Noi Albinoi (de winnaar van de Moviezone-Award overigens). Een IJslandse jongen in een klein dorp wordt door zijn oma met een geweer wakker gemaakt om er vervolgens een potje van te maken in zijn leven. Er moet natuurgeweld aan te pas komen om hem uit zijn leven te 'bevrijden'. Hele mooie film om te beginnen!

De volgende film die indruk op me heeft gemaakt is Respiro met Valeria Golino ( de vriendin van Raymond uit Rainman). De regisseur vertelde dat zij als enige professional heeft gewerkt met allemaal amateurs. En de film is prachtig geworden. Het speelt zich af op een eiland en Valeria speelt een beetje verveelde, maffe moeder. Haar man is visser, dus vaak weg van huis overdag. Ze haalt van alles uit tot groot verdriet van het dorp. Haar zoons halen haar voortdurend uit de shit.

Een film die me in eerste instantie niets zei, maar waarvan mensen die ik ontmoet had vertelden dat ik die moest gaan zien, is 'Choses Sécrets' van J.C. Briseau. Het was één van de regisseurs die 'in the picture' stond dit jaar, dus eigenlijk moet je dan wel tenminste één film gaan bekijken. Het werd 'Choses Sécrets' dus; een film met gedurfde beelden, want de film begint met een naakte vrouw die aan het masturberen is op een podium! De film gaat over macht, liefde, seks en manipulatie. De film had zijn internationale première en heeft de Franse pers en mij al overtuigd; nu de rest nog!

De nieuwste van PTA, Punch Drunk Love, stond al een tijdje op mijn lijstje. Adam Sandler is vrijgezel, heeft een heel hok met zussen die hem elke dag bellen of hij iets niet vergeet. In een eenzame bui draait hij een sekslijn, waar hij vervolgens niet meer vanaf komt. Op zijn werk is hij bezig bedrijven te bellen in verband met bonnetjes om korting te krijgen op vliegreizen. Eh, oh ja, hij krijgt ook nog een vriendin. Kortom 'Punch Drunk Love' !

Kopps stond ook op mijn lijstje. De tweede film van de regisseur van Jalla Jalla!. Ook deze keer is het lachen gieren brullen om 'gewone mensen'. Politieagenten dreigen hun bureau kwijt te raken wegens te weinig misdaad. Daar steken ze persoonlijk een stokje voor! Hele leuke persiflage op de Amerikaanse Politiefilms!

Ik besluit met twee aangrijpende films: Lilya-4-Ever en The-Magdalena-Sisters. Allebei snijden ze onderwerpen aan die we eigenlijk niet willen horen!  Zeker de mensen die voor de film van Lucas Moodyson kwamen, in de veronderstelling iets luchtigs te gaan zien, zijn van een koude kermis thuisgekomen. Lilya-4-Ever is zeker niet luchtig, maar indringend en keihard! De regisseur moet gedacht hebben dat een dusdanig serieus onderwerp als de kinderprostitutie niet moet worden afgedaan met een spotje van 'SIRE', maar met een keihard beeld van wat er werkelijk gebeurd! En dat is zeker gelukt, denk ik. Na afloop zaten flink wat mensen nog in de stoelen alsof ze keihard tegen een muur waren gelopen! 

De andere indringende film speelt zich af in Ierland. Het katholieke Ierland dat niet wil dat zijn dochters flirten of zwanger raken zonder vader. De oplossing is heel simpel. Probleem? Isoleer het probleem. Dit gebeurt dan ook letterlijk. De in de ogen van de bevolking 'losgeslagen' meisjes worden opgesloten in een soort asiel. Een stel zeer fanatieke nonnen zorgt op hardhandige wijze ervoor dat de meisjes hun verleden en identiteit vergeten. De film volgt drie meisjes die hier toch wel een probleem mee hebben. Ook aan het einde van deze film, met overigens prachtige muziek ter ondersteuning, bleven veel mensen zitten om hetgeen ze gezien hadden op eigen manier te verwerken.

 

Mijn aanraders zijn in willekeurige volgorde:

* Noi Albinoi ( IJslandse jongen verveelt zich te pletter en probeert er wat van te maken; droge humor)

* Respiro ( Portret van de inwoners van een eiland in Italië; heel eerlijk en open)

* Kopps ( politieagenten in Zweeds dorpje proberen hun politiebureau te redden; persiflage op Cop-films uit Amerika)

* De Tweeling ( twee zusjes worden uit elkaar gehaald; één groeit op in Nederland en één in Duitsland ten tijde van de Tweede Wereldoorlog)

* Satin Rouge ( Moeder raakt gefascineerd door buikdansen en verliefd op  een muzikant die de vriend van haar dochter is; mooie vrolijke muziek en dansen)

* Hop ( De vader van een Afrikaanse jongen, die helemaal gek is van voetbal en 'Mpenza', wordt het land uitgezet. De jongen verzint samen met een zielsgenoot een bijzonder plan om de vader terug te krijgen)

* Punch Drunk Love ( Als je zeven zussen hebt die de hele tijd aan je kop zeuren, mag je dan een keer uit je vel springen? Met Adam Sandler)

* 1/2 Miete ( Man op de vlucht dringt huizen van mensen binnen en maakt op bijzondere manier contact met de bewoners)

* Magdalena Sisters ( Intense film over meisjes die in de ogen van het katholieke Ierland zijn losgeslagen en in een soort asiel belanden waar ze onmenselijk worden behandeld)

* I Love You ( Chinese film over het huwelijk en jonge mensen die zich er te vroeg in storten. Prachtige emoties!)

* Choses Sécrets ( Twee vrouwen manipuleren mannen in een kantoor om zo aan de top te komen; veel bloot, maar heel mooi gemaakt!)

* Lylia 4 Ever ( Zeer intens ijskoud( maar écht) beeld over kinderprostitutie in Rusland en Zweden, over hoop, vriendschap, pijn, liefde en nog meer. Deze film komt aan als een mokerslag!)

Mijn top 5 dan:

1. Magdalena Sisters

2. Kopps

3. Respiro

4. Choses Sécrets

5. Punch Drunk Love

 

 

Tot volgend jaar!

  

 

            

terug naar start