hotell


 

Hotell,  van Lisa Langseth (2013)

Erika is voortijdig bevallen van haar zoontje en raakt in een enorme dip. Ze gaat in groepstherapie om te proberen hieruit te komen. 

Ze heeft het perfect voor elkaar. Goede baan, leuke vent, mooi huis. Haar bevalling is aanstaande en de babykamer is klaar. Ze weet al dat ze met een keizersnee wil bevallen.

Maar dan slaat het noodlot toe. De baby staat te vroeg aan de poort en moet op de normale manier worden geboren. Erika verzet zich met alles wat ze heeft, want dit kan niet en mag niet.

Als het jochie er is, moet hij in het ziekenhuis blijven ter observatie. Kan gebeuren, denk je dan. Maar voor Erika stort haar wereld in. Ze accepteert haar kind niet en raakt in een enorme depressie. Ze wordt naar een groepstherapie gestuurd, want daar zitten meer mensen met problemen en hoeft ze even niet aan haar eigen shit te denken. Leuk bedacht. De praktijk werkt anders. Erika hoort de verhalen van haar medegroepsgenoten niet, totdat een vrouw het heeft over een hotel. Ze wil graag ontwaken in een hotel, zodat ze als de kamer haar niet bevalt, ze een andere kamer kan kiezen.

De therapieleiding gaat op verlof voor twee weken. Erika neemt het groepje mensen mee naar hotels om zo als het ware de therapie voort te zetten. Maar dan met andere insteek. Iedereen mag zeggen wat hij graag zou willen veranderen of doen. Dus een ander persoon te zijn. De anderen zorgen er dan voor dat deze omstandigheden worden gecreëerd. Zo is Rikard geobsedeerd door de Maya Indianen en hun martelmethoden. ( je kunt maar een hobby hebben ). Pernilla voelt zich alleen en lelijk en wil graag een keer met een getrouwde man neuken. Ann Sofi is vroeger mishandeld en gepest. Zij wil graag de liefde weer leren kennen. En dan Erika zelf.

De man met de martelobsessie maakt kennis met zijn pijn en ziet zichzelf bijna gevierendeeld worden. Voor Pernilla wordt een getrouwde vent geregeld en hij stemt gewoon toe om een nummertje met haar te maken. Erika blijft op de regisseursstoel zitten en denkt niet aan haar eigen problemen. Totdat ze wordt geconfronteerd met de realiteit.

Mooie film. Ik had de trailer gezien en was al onder de indruk. De film laat zien dat hoe zeer je ook probeert iemand anders te zijn, je toch weer jezelf tegen komt. Het is wel leuk om een keer uit de band te springen en gek te doen. Dat mag. De film laat ook zien dat sommige zaken die in de therapiewereld thuis horen niet kunnen worden geplaatst in de realiteit. Ook in Zweden niet. Je kunt niet als volwassen vent met een jongentje mee naar zijn kamer gaan en met Indiaantjes spelen. Hoe leuk het ook is !

De muziek die je hoort aan het begin van de film, wordt op het einde de film nog eens gespeeld maar dan met beeld. Ik dacht eerst aan een zusje van Bjork.

Een film die niet zou misstaan op een filmfestival en zeker de moeite waard is. Voor mensen die The Idiots leuk vinden of sowieso aanhanger zijn van de Scandinavische Cinema, is dit een mustsee.

 terug naar de vorige pagina