hop


 

Hop, van regisseur Dominque Standaert (2002)

Wanneer zijn vader als illegaal het land wordt uitgewezen daagt een Burundese jongen de overheid uit zijn vader terug te vinden. Hij wordt hierbij een handje geholpen door een voetballer en een anarchistische schrijver.

De dertienjarige Justin ( Kalomba Mbuyi)  en zijn vader, Dieudonné (Ansou Diedhiou)  wonen in Brussel. Ze hebben geen verblijfspapieren, dus leven zij in de illegaliteit. Justin is groot fan van Mpenza, de spits van de Rode Duivels ( Belgisch Voetbalelftal) en iedere keer wanneer hij speelt moet Justin dat zien. Hij tapt hiervoor signaal af bij de buren, die hierdoor zonder uitzending zitten. De verdenking gaat al gauw naar de illegalen. In een rommelige vlucht weet Justin te ontsnappen in een bestelauto, maar zijn vader wordt ingerekend door de politie.

De bestelauto blijkt van de ex-anarchist Frans ( Jan Decleir ) te zijn, die in eerste instantie de jongen wil uitleveren, maar later bijdraait en hem gaat helpen zijn vader vrij te krijgen. Justin's vader die geen woord rept over zijn zoon's verblijfsplaats, wordt onherroepelijk op het vliegtuig naar huis gezet. Justin heeft maar één doel voor ogen en dat is zijn vader terug te halen. Hij weet hier, gesterkt door Frans, de overheid behoorlijk te misleiden.

Ondanks het zware thema van illegalen, is dit een sprookjesachtige film die je met een goed gevoel de bioscoop doet verlaten. Er zitten behoorlijk wat verrassingen in de film die je als kijker op het verkeerde been zetten. Het feit dat de film in zwart-wit is, maakt het juist sprekender. De regisseur heeft het moderne Cine-Alta 24p systeem gebruikt. En wat nu precies 'Hop' is, dat moet je zelf gaan bekijken!

Echte Belgische film met natuurlijk Jan Decleir en Antje de Boeck, die zeker de moeite meer dan waard om te bekijken!

 

 terug naar de vorige pagina