l'homme du train


 

L'Homme du Train, van regisseur Patrice Leconte (2002)

Deze film gaat over het leven van twee mannen die elkaar leren kennen en allebei op het punt staan iets ingrijpends te doen in hun leven. Het feit dat ze elkaar leren kennen lijkt geen toeval.

We zien de grove Milan (Johnny Hallyday), beroepscrimineel, in de trein zitten. Het is aan zijn gezicht te zien dat er iets staat te gebeuren. Een paar scènes verder koopt hij bij de plaatselijke apotheek aspirines tegen de hoofdpijn. In de apotheek lijkt het of Manesquier ( een prachtige rol van Jean Rochefort ) op Milan staat te wachten. De oudere, gepensioneerde leraar, biedt de man aan een glas water te drinken om de pijnstiller in te nemen. Milan gaat op zoek naar een plek om te slapen, maar ziet dat het hotel dicht is. Hij keert terug naar de oude leraar en vraagt of hij een paar dagen kan blijven.

Manesquier kijkt vergenoegd; hij heeft hier naar verlangd. De oude man woont al een tijd alleen in een prachtig oud huis en ziet het gezelschap wel zitten. Langzamerhand ontdooit Milan en de twee lijken het zelfs met elkaar kunnen vinden. Maar dan komt het doel van het Milan's bezoek in zicht: een overval op de plaatselijke spaarbank: de realiteit. De overval gaat plaatsvinden met hulp van mensen uit Mílan's verleden. De dag die ze hebben uitgekozen is dezelfde dag dat Manesquier onder het mes moet voor een operatie.

De film leunt op de karakters van deze twee acteurs, waarvan vooral Rochfort heel goed is. Hij heeft iets in zijn ogen. Iets ondeugends, zo lijkt het als hij de pistolen vindt van Milan. Hallyday speelt zijn rol van de crimineel die nog één keer wil, zeer goed. Met zijn pokdalige gezicht en uitgebluste blik in zijn ogen is hij de tegenpool van Rochefort. Ook grappig is de chauffeur van de auto die eens per dag om tien uur 's morgens iets zegt en dan voor de rest van de dag zijn mond houdt. De overige karakters zijn karikaturen, want het draait om de twee mannen die eigenlijk van leven hadden willen ruilen. De crimineel als pantoffelheld en de leraar als Pistolen Paultje, al was het maar voor één keer!

Hele mooie film die je zeker moet gaan bekijken als hij langs komt.

 

  terug naar de vorige pagina