holy smoke


 

Holy Smoke, van regisseur Jane Campion (1999)

Het verhaal gaat over een Australische vrouw, Ruth ( Kate Winslet) die als ze samen met haar vriendin naar India gaat, in de ban raakt van de goeroe, Baba. Ze wil de vrouw worden van de goeroe en neemt haar intrek in de commune. Haar vriendin vindt het allemaal maar niets en eng en vertelt het verhaal aan haar ouders in Sydney.

Die reageren geschokt en moeder vertrekt meteen naar India om haar dochter terug te halen. Dit gebeurt onder het voorwendsel dat haar vader heel erg ziek is. Vervolgens huurt de familie de Amerikaanse deprogrammeur, PJ Waters ( Harvey Keitel), in om Ruth weer 'terug te brengen'.

De ontzettend macho overkomende deprogrammeur heeft een vast programma van drie dagen en als locatie wordt een afgelegen hut gekozen. In deze drie dagen zijn Ruth en de deprogrammeur volledig van de buitenwereld afgesloten en in deze omgeving probeert hij haar te laten inzien dat haar liefde niet echt is, maar opgedrongen.

Het lijkt goed te gaan, maar de deprogrammeur is niet opgewassen tegen de sterke persoonlijkheid van de vrouw en ze weet hem te verleiden met haar lichaam en wilskracht. Iets wat hem nog nooit is overkomen met een cliŽnt. Ruth maakt zich los van haar goeroe en er volgt een machtsspel, dat door haar wordt gewonnen. Begonnen als een stoere cowboy en nu een zielige als vrouw verkleedde man. 

Dat er toch wel degelijk een vonk is overgeslagen tussen de twee, blijkt uit het slot...

Klik voor een groter plaatje hierboven.

Ik vond het een mooie film, die me erg aan 'The Piano' deed denken. In beide films is sprake van een mysterieuze vrouw en een machtsstrijd tussen man en vrouw. Dat de vrouw zich uiteindelijk los maakt van iets dat haar al heel lang vast heeft gehouden, komt ook duidelijk terug.

Naast spanning en erotiek, vond ik ook de humor heel goed. De broers, de vader en vooral ook de schoonzus("do you have a website?") zijn karikaturen. De moeder doet wat een moeder moet doen en meer niet. Het verhaal is duidelijk gemaakt om Ruth heen.

Mooie film, ga dat zien!

  terug naar de vorige pagina