het zuiden


 

Het Zuiden, van regisseur Martin Koolhoven (2004)

Het Zuiden is een psychologisch drama waarin Monic Hendrickx als de zelfverzekerde Martje een goedlopende wasserette runt. Wanneer Martje verliefd wordt op de nieuwe chauffeur Loe (Frank Lammers) blijkt er veel persoonlijk leed schuil te gaan achter deze sterk ogende vrouw en raakt zij steeds meer verstrikt in leugens, tot zij haar besef van realiteit geheel verliest.
 

Martje (Monic Hendrickx) is de sympathieke bazin van een wasserette. Haar medewerkers dragen haar op handen. In haar privé-leven gaat het echter niet zo goed. Zij heeft veel meegemaakt. Als ze na het werk een hamburger staat te eten bij een hamburgertent, maakt ze een praatje met een vrachtwagenchauffeur. Hij voelt er wel wat voor en stelt voor koffie te halen. Het wordt Martje te heet onder haar voeten en ze gaat weg.

De volgende dag kijkt ze verbaasd op als Loe, de chauffeur, (Frank Lammers) komt solliciteren op de baan van chauffeur, want de huidige chauffeur van Martje staat op het punt om met pensioen te gaan. Martje heeft een geheim en dat zit haar behoorlijk dwars. Op een borrel stelt ze Loe voor als de nieuwe chauffeur. Het is een leuke kerel. Hij heeft altijd op 'Het Zuiden' gereden, maar wil nu dichter bij huis. Martje voelt iets voor Loe, maar ze weet niet hoe ze het kan inkleden. Dan helpen haar meiden van de wasserette haar. Ze dansen samen en van komt niet het ander...

Ze kan het (nog) niet. De volgende dag denkt ze dat ze er wel klaar voor is en roept Loe in haar kantoor. Het wordt een onstuimige vrijpartij en als Loe ontdekt wat het geheim van Martje is, schrikt hij zich te pletter. Martje is enorm teleurgesteld en verdrietig. Wanneer Loe de wasserette uitkomt en de meiden daarna hun baas huilend op haar bed vinden, maken ze een optelsommetje...

De volgende dag nemen de meiden Loe even 'apart' en daar is hij niet zo blij mee. Ze verdenken hem van verkrachting en sluiten hem op in het ketelhok. Als Martje dit hoort besluit ze hem te laten zitten totdat zij "klaar" voor hem is....De sfeer in de wasserette is anders, maar de solidariteit overwint. Martje is een hele fijne baas, dat wordt nog eens onderstreept als de Russische Zoya, een rol van Oksana Akinshina  (Lilya-4-Ever) in de wasserette komt werken. Ze heeft een pasgeboren baby bij zich en Martje neemt de zorg eerst een beetje, later helemaal over. Het werk in de wasserette gaat door en zelfs als Olga, een beetje de oudste vrouw in de wasserette, door heeft wat er gebeurt, neemt ze het op voor haar baas. "Martje is goede baas!" Haar wil is wet!

Het Zuiden is een sterk psychologisch drama met een enorm goede rol van Monic Hendrickx. De film werkt naar de ontmoeting toe met de chauffeur en daarna wordt tussen de regels door duidelijk dat Martje enorm lijdt. Ze is zeer waarschijnlijk al vele malen 'op haar bek' gegaan en verzamelt alle moed om het nog één keer te proberen. Je kunt het Loe niet kwalijk nemen. Hij wist het niet, maar Martje was hier al bang voor. Na de nieuwe teleurstelling verliest ze het contact met de échte wereld beetje bij beetje, tot het in haar hoofd tot een dramatische climax komt. Goed spel ook van de Russische Oksana en alle meiden van de wasserette. Recentelijk heeft de film een publieksprijs gewonnen in Italië, Monic Hendrickx kreeg het Gouden Kalf voor 'Beste Actrice' op het Nederlands Filmfestival en de film is genomineerd namens Nederland voor de European Film Award. Wat moet ik nog meer zeggen...? Nou, dat de film zeer waarschijnlijk weer de bioscoop in gaat!

 

  terug naar de vorige pagina