her


 

Her, van Spike Jonze  (2014)

Man krijgt een bijzondere relatie met zijn besturingssysteem.

Theodore ( Joaquin Phoenix ) zit in een scheidingsprocedure en werkt voor een bedrijf dat op bestelling brieven schrijft. Verder gebeurt er niet zoveel in zijn leven. Hij gameet een maf spelletje. Maar we zitten ook in de toekomst.

Dan schaft hij een nieuwe pc met besturingssysteem aan, os1. Dit is helemaal op maat in te stellen en na een paar vragen heeft hij Scarlett Johansson in zijn oortje. Dit is zijn nieuwe OS. Het is een zelflerend OS, dat ook emoties kan herkennen. Zo vertelt Samantha, zo noemt ze zichzelf, dat ze merkt als hij terneergeslagen is. Huh?

In eerste instantie moet Theodore daar aan wennen, maar het went snel en al gauw heeft hij een intense band met Samantha en zit hij uren met haar te kletsen over van alles en nog wat. Hij vrolijkt weer op en schrijft weer mooie en ontroerende brieven voor zijn klanten. Dan ontdekt hij dat Samantha wel heel erg snel leert op alle fronten en het lijkt er zelfs op of zij een lichaam heeft en een vriendin van hem is. Zijn vriendin! Maar is dat wel zo...?

Bijzondere film die al op mijn lijstje stond om te bekijken. Een hit in Rotterdam in de winter en heel veel prijzen gewonnen.

In de trailer pik je eruit dat een man verliefd wordt op zijn computer. Dan denk je: dit is een science fiction film. Maar zover zitten we niet van dit moment vandaan dat iedereen met een oortje in zit of staat en tegen een computer aan het praten is. Denk aan Google Glasses.

In deze film lijkt het wel of iedereen tegen zichzelf aan het praten is en er van écht menselijk contact weinig sprake is. Zo ook met Theodore. Hij verliest alles uit het oog om maar bij Samantha te zijn. Hij heeft zelfs seks met haar. Cyberseks dan wel :-) Dus de discussie werpt zich op tot hoever we de computers laten komen. In deze film is duidelijk te zien dat Theodore compleet verloren is, als Samantha offline is voor een periode.

Heel mooi vond ik ook dat de stad waar het afspeelt, Los Angeles is. En dat de stad heel erg mooi gefilmd is. Van boven, met parkjes, stranden. Een heel ander beeld als je normaal ziet. Dus dikke aanrader van mij !


 

  terug naar de vorige pagina