hector and the search for happiness


 

Hector and the Search for Happiness, van Peter Chelsom (2014)

Verhaal over een psychiater die denkt dat hij gelukkig is, maar er dan achter komt dat het niet zo is. Hij besluit alles achter zich te laten en op zoek te gaan naar het echte geluk.

Hector ( Simon Pegg ) lijkt het allemaal voor elkaar te hebben. Goede baan, leuke vriendin ( Rosamund Pike ) die alles doet wat hij wil, mooi huis. Geen kinderen. Dat zijn ze overeen gekomen. Totdat hij in de gaten krijgt dat hij zijn werk op de automatische piloot doet en hij het eigenlijk niet leuk meer vindt dat zijn vrouw alles naar wens doet. Hij heeft het gevoel dat hij niet echt leeft.

Oei ! Midlife Crisis? Hoe dan ook. Hector is vastbesloten om een reis te maken en te ontdekken wat nu geluk is. Zijn vriendin vindt het ook goed, en denkt dat hij even tijd voor zichzelf nodig heeft. Hector kan niet zeggen hoe lang het gaat duren voordat hij het heeft gevonden. Dus kan zijn vriendin niet garanderen dat ze er nog is als hij terug komt. Ai !

Hij start in China met zijn zoektocht en maakt al in het vliegtuig kennis met een rijke zakenman die wel gefascineerd is door deze Hector. De zakenman laat hem kennismaken met geluk, maar ook met het feit dat het een prijs heeft. Verder gaat zijn zoektocht naar geluk via Tibet en Zuid Afrika o.a.. En hij leert al gauw dat er verschillende dimensies van geluk zijn.

ln China bijvoorbeeld, is geluk vooral te koop. Hij krijgt ook te maken met geweld en onrechtvaardigheid. En wat is dan geluk ?

Ik moest heel erg denken aan Kuifje. Zoals Hector zich door de wereld beweegt en zijn positieve naïviteit. De film heeft iets weg van een stripverhaal. Kuifje in Tibet, Kuifje in Afrika en Kuifje in Amerika. Het is een herkenbaar feit waar Hector tegenaan loopt. Je merkt opeens: waar doe ik dit allemaal voor? Maar om dan alles opzij te gaan zetten en op reis te gaan...Veel mannen kopen een sportauto en nemen een jongere vriendin. Hector is vastbesloten een antwoord te krijgen en gaandeweg maak je ook kennis met een andere Hector. Hij leert bij door zijn ervaringen. En als toeschouwer gun je het hem ook. Het is een sympathieke vent. Fans van onze Barry. Die is maar even te zien in het gedeelte dat afspeelt in Zuid Afrika.

De film is vermakelijk, maar geen hoogvlieger.  Het geeft wel een idee dat geluk iets is dat niet valt af te dwingen. Als je vrij bent van al je zorgen, dan ben je gelukkig. Maar ja. Dan vertel ik niets nieuws !

 

  terug naar de vorige pagina