happiness


 

Happiness, van Todd Solondz (1998)

Verhalen over de levens van drie zussen die elk hun eigen problemen hebben. Alledrie op zoek naar het ware geluk, de ware liefde, het ware gevoel. En alledrie komen bedrogen uit, want achter de schijnwerkelijkheid zit de werkelijkheid en die is niet zo mooi.

De film begin met een scène waarin Joy het in een restaurant uitmaakt met haar Andy. Joy is de jongste van de zussen Jordan en wordt subliem vertolkt door Jane Adams. Een sensitieve, zeer positieve, maar kwetsbare vrouw. Ze maakt het uit, maar op een manier die eigenlijk lief is; zeker niet kwetsend. Andy op zijn beurt maakt haar uit voor rotte vis. Zus nummer twee, Trish (Cynthia Stevenson ) heeft het voor elkaar : huisje, boompje en beestje. Maar haar man , een psychiater, blijkt een verborgen agenda te hebben.

Dan zus Helen ( Laura Flynn Boyle ) die genoeg aandacht heeft van pers en mannen, maar het allemaal zo 'leeg' vindt. Zij schrijft een boek over een meisje dat op haar 11e is verkracht en baalt dat haar dat niet zelf is overkomen. Dan krijgt ze onverwacht een telefoontje van een man die haar het liefst meteen op de bank zou nemen. Geschrokken, maar aangenaam verrast belt ze hem terug en draait de rollen om!

En dan is er nog Billy, de zoon van Trish. Billy heeft maar één probleem: hij wil graag klaarkomen! Iedereen in zijn klas is al klaar gekomen alleen hij niet. Hij wil zo graag een man zijn, maar of zijn vader nu de juiste persoon is om dat aan te vragen. Dat is nog de vraag...

Prachtige film die op sommige momenten onder je huid kruipt, met hele lange stiltes of net te lange opnames. De geweldig vrolijke liedjes op de achtergrond als er iets dramatisch gebeurt. Als Allen met Helen in de lift staat spelen er in zijn hoofd allerlei spannende zaken af, maar in het echt staat hij er ongemakkelijk bij. Hij durft niet de stap te nemen. En dat is waar deze film over gaat....over schijnwerkelijkheid en werkelijkheid. Over wat je ziet en wat er in het echt gebeurt. Dat gegeven heeft Solondz schitterend weergegeven in deze film! 
terug naar de vorige pagina