hail,caesar!


 

Hail, Caesar!, van Joel and Ethan Coen (2016)

Het leven van een 'fixer' van een Hollywood Studio wordt opgeschud wanneer de grote ster uit de belangrijkste film van dat moment verdwijnt.

Eddy Mannix (Josh Brolin) is een fixer van de grote Capitol Studio's in Hollywood. Hij zorgt ervoor dat alles gladjes verloopt, er geen gekke dingen gebeuren. En mochten die toch gebeuren dan moet hij het fixen. Hij legt verantwoording af aan een grote man in New York. De baas van Capitol. Maar alles wat er gebeurt, gaat via Eddie.

Juist op de laatste shootingdag van de grote film 'Hail, Caear!',  een verfilming van de Bijbel, verdwijnt Baird Whitlock (who else, dan George Clooney). Eddy denkt er het zijne van, maar als zijn ster niet op tijd terug is, kost het tijd en geld. Kennelijk 'verdwijnt' Whitlock wel meer. Er is ook een probleem met een andere ster, Deeanna Moran, (Scarlett Johanson). Zij is zwanger geraakt. En een zwangere actrice zonder man, kan natuurlijk niet. Dus Eddie moet een oplossing zoeken. Het volgende probleem dient zich aan. Een regisseur kan niet samenwerken met een nieuwe acteur (geweldige scène van Ralph Fiennes). Dan lopen er ook nog de twee journalistes rond, de tweelingzussen ( erg goed gespeeld door Tilda Swinton ), en heeft Eddie een 'offer you can't refuse' gekregen van een bedrijf.

En dat allemaal op een dag !

De nieuwste en meest verse film van de Coen Brothers is weer een feest voor het oog en het oor. Hij speelt in de jaren vijftig wanneer Hollywood net aan het einde zit van het gouden tijdperk. In het tijdperk waar je als actrice al werd uitgemaakt voor communist als je een rood slipje aan had. Het tijdperk van de grote films - en filmsterren.

Maar wie denkt naar een film te gaan kijken over Julius Caesar, komt bedrogen uit. Dit is een eerbetoon aan Hollywood op de Coen-manier. Dus heerlijk satirisch, hilarisch en volkomen absurd. Josh Brolin in de rol van Eddie Mannix als fixer. George Clooney loopt de hele film rond in een pak van een Romeins opperbevelhebber. We zien Scarlett Johanson voorbij komen als zeemeermin. De schrijvende tweelingzussen gespeeld door Tilda Swinton. En de scène tussen Ralph Fiennes en Alden Ehrenreich is ook hilarisch. De kritieken zijn verdeeld, maar het is en blijft een echte Coen Brothers film ! Ik heb genoten !

 

 

  terug naar de vorige pagina