guernsey


 

Guernsey, van regisseur Nanouk Leopold (2005)

Een jonge vrouw gaat na de zelfmoord van een collega met andere ogen naar haar leven kijken en dat van haar familie.

Anna (Maria Kraakman) is een stille, enigszins gesloten vrouw van begin dertig. Ze woont met haar gezin in een nieuwbouwwijk net buiten de stad. Anna en haar man Sebastiaan (Fedja van Huêt) hebben een goede relatie. Ze zijn al jaren samen en hebben weinig woorden nodig. Anna is een irrigatiespecialist die regelmatig naar ontwikkelingslanden reist.
Tijdens een werkbezoek aan Egypte pleegt een vrouwelijke collega zelfmoord. Ze heeft zich opgehangen. Anna vindt haar. Een aantal dagen ervoor heeft ze nog met de vrouw in dezelfde auto gezeten en hebben ze met elkaar gepraat. Haar door maakt dus diepe indruk op haar.

De man van de vrouw is dokter in een ziekenhuis vlakbij en is diep geschokt als hij het nieuws verneemt. Anna spreekt af iets met hem te drinken en terug in Nederland zoekt ze de man, die in Belgie woont op. Ze ziet dat hij snel een nieuwe vrouw heeft gevonden en zijn leven heeft opgepakt.

Anna vertelt niets over het incident aan haar man, maar begint zich af te vragen wat zij betekent in haar gezin en haar familie. Ze begint haar omgeving te observeren.

De film begint met een aanblik van de omgeving van Maria's woonomgeving. Die als nieuwbouwwijk vrij saai en monotoon overkomt. Later komt dat saaie en monotone terug in Egypte. Het lijkt erop of haar leven saai en monotoon is geworden. In het begin van de film als ze met haar man vrijt is er interactie, maar later in de film in dezelfde situatie, lijkt de interactie weg. We maken ook kennis met de rest van de familie van Anna. Haar zus bijvoorbeeld, heel goed gespeeld door Johanna Ter Steege, die meer de kop in de wind gooit en haar eigen weg gaat. Haar vader ( Hans Croiset ) die een nieuwe vrouw heeft gevonden na de dood van zijn vrouw en een nieuw leven wil beginnen op Guernsey. Anna verdenkt haar man erop vreemd te gaan en haar intuitie blijkt goed, maar vreemd genoeg reageert ze het niet op hem af.


Guernsey is een indrukwekkend en intrigerend verhaal over een vrouw die anders naar het leven gaat kijken en zich afvraagt hoe het komt dat er zoveel afstand is gekomen tussen haar en zij die dicht bij haar hebben gestaan. De film gaat in Cannes in een soort paralelprogramma in wereldpremiere en zal in het najaar in Nederland te zien zijn.

  terug naar de vorige pagina