grimm


 

Grimm, van regisseur Alex van Warmerdam (2003)

Jacob en Marie worden in het bos door hun vader achtergelaten. Ze reizen naar Spanje om bij hun oom te gaan wonen. Eenmaal in Spanje blijken oom en tante te zijn overleden. Marie ontmoet een rijke chirurg die met haar wil trouwen. Jacob wordt jaloers en begint de Spanjaard uit te dagen. Dát vinden Spanjaarden helemaal niet leuk!

In het bos wonen Jacob (Jacob Derwig) en Marie (Halina van Reijn). Ze wonen er samen met hun vader en moeder. Moeder is Spaanse en heeft het beste voor met de kinderen. Het is winter en koud en het gezin is arm. Op een morgen gaan Jacob en Marie met vader mee naar, zogenaamd om hout te sprokkelen. Ineens is vader weg. Wat ze ook roepen; vader komt niet terug. Ronddolend door het bos vinden ze een hond in het bos die met zijn poot in een klem zit. Ze bevrijden hem en eten hem op boven een vuurtje.

De eigenaar van de hond vindt de twee en neemt ze mee naar zijn boerderij. Daar blijkt dat alles zijn prijs heeft. Jacob moet de echtelijke plicht van de boer vervullen, want zelf kan hij niet meer presteren in bed. De boerin ( mooie rol van Annet Malherbe) lijkt wel een loopse teef en Jacob is letterlijk de lul.

Ze weten te ontsnappen en via een aantal vreemde avonturen crossen ze op een brommertje Spanje binnen op zoek naar de broer van moeder, want die had in de gaten wat er ging gebeuren en heeft een briefje in de zak van Jacob gedaan met het adres van haar broer. Helaas oom en ook tante 'estan muerte', dus daar staan de broer en zus midden in een vreemde stad.

Maar lijkt het tij te keren en ineens is er een rijke chirug die Marie meeneemt. Jacob is een broodje halen en als hij terug is, is zijn zuster weg. Er ligt een briefje met het adres. Aangekomen lijkt het of de twee zijn beland in het paradijs, maar Jacob vertrouwt de boel niet...

Tja, wat moet je hier nu van zeggen! Het is een moderne versie van Hans en Grietje van de gebroeders Grimm, maar eigenlijk ook een roadmovie en een drama en zeer zeker een film met de nodige dosis zwarte humor.  Alleen zijn Hans en Grietje geen kinderen, maar volwassenen die nog thuis wonen. Maar hee: "het is een sprookje en in een sprookje kan alles". Als Marie het koud heeft laat vader haar bij d'r broer in bed kruipen. Er staat ineens een koe midden in het bos. Als alles fout dreigt te gaan, is daar ineens een scooter ( of brommer) die hen non-stop naar Spanje brengt! Alles kan in 'Grimm', want het is een sprookje! Dat sommige sprookjes eigenlijk heel gruwelijk zijn,  ook dát laat van Warmerdam zien in deze film...

Neem je het sterke fysieke, emotionele en seksuele geweld op de koop toe, dan is deze krankzinnige, absurde, maar vermakelijke film zeer de moeite waard om eens te bekijken. Maar laat de kinderen maar thuis, bij dit sprookje!

  terug naar de vorige pagina