gothika


 

Gothika, van regisseur Mathieu Kassovitz (2003)

Niets is wat het lijkt in deze spannende thriller met Halle Berry als psychiater in een gevangenis. Ze raakt verwikkeld in een ingewikkeld, doch luguber verhaal waar werkelijkheid en onwerkelijkheid door elkaar lopen.

Dr. Miranda Grey, voortreffelijk neergezet door Halle Berry,  is intelligent en de beste psychiater die er rond loopt op de psychiatrische afdeling van een gevangenis. Op het moment behandelt ze een patiŽnt ( Penelope Cruz) die lijdt aan waanideeŽn. Het is een lange dag geweest voor Miranda. Ze trekt wat baantjes in het zwembad en gaat naar huis.

Buiten regent het behoorlijk en Miranda schrikt zich wezenloos als ineens haar bewonderaar en collega Pete Graham achter haar staat met een paraplu. Hij begeleidt haar een stukje naar huis. Miranda laat hetHet rijdt naar huis, maar vlak bij haar huis wordt is er iets gebeurd. De sheriff zegt dat ze een omweg moet nemen. Opeens staat daar een jong meisje midden op de weg en Miranda kan haar net ontwijken. Ze stuurt haar auto de greppel in. Op de weg gekomen staat het meisje er nog steeds en ineens lijkt het of ze van binnenuit in brand vliegt...

De volgende scŤne wordt Miranda wakker in de gevangenis aan de andere kant van de tralies. Ze heeft haar man vermoord en het zag er niet zo netjes uit...Ze herinnert zich er niets van en begrijpt er ook niets van en dan zijn er nog die visioenen en een aantal dingen die ze toch met haar verstand niet kan verklaren!

Deze lugubere psychologische thriller legt weer de nadruk op dat niets is wat het lijkt. Moordenaars kunnen er net zo uit zien als jij en ik. De film is goed opgebouwd. Voor de pauze heb je wel een idee dat er iets niet klopt, maar naar het einde toe wordt het pas ťcht duidelijk wat er gebeurd is en hoe...

Ik zat bijna op het puntje van mijn stoel!

  terug naar de vorige pagina