good will hunting


 

Good Will Hunting, van regisseur Gus Van Sant (1997)

Will Hunting (gespeeld door Matt Damon) woont alleen in  'South', een achterstandbuurt van Boston. Hij hangt een beetje rond met vrienden, drinkt en beukt af en toe iemand in elkaar. Niet schokkend. Toch zijn zijn vrienden jaloers op hem, want Will beschikt over een super ontwikkeld wiskundig brein. Hij hoeft maar naar een formule te kijken of hij ziet het antwoord al. Of het nu toeval is of niet, maar hij werkt als schoonmaker op een hoge school voor wiskunde. 

Het 'gedonder' begint wanneer een professor een 'probleem' voorlegt aan zijn studenten. Zonder verder na te denken over de consequenties 'lost' Will het probleem op, terwijl hij aan het schoonmaken is. De professor wil natuurlijk weten wie het heeft gedaan, maar geen van de studenten meldt zich... Als er een tweede nog moeilijker probleem wordt opgehangen wordt Will ' betrapt'. 

Hij wordt uit de gevangenis gehaald, want hij had zich inmiddels weer in de nesten gewerkt met een vechtpartij, op voorwaarde dat hij onder toezicht komt van de wiskundeprofessor. Verder moet hij in therapie en nog meer wiskundige problemen oplossen. Will vindt het allemaal best, maar werkt op geen enkele manier echt mee. Hij krijgt de ene na de andere therapeut, maar geen van hen kan echt tot hem doordringen. Totdat hij een oud schoolvriend van de professor tegenkomt, Sean, die ook uit Boston South komt (gespeeld door Robin Williams).

Ik had deze film in de bioscoop gezien een paar jaar geleden en van de week nog eens op video bekeken. Het is echt een fantastische film! En dan te bedenken dat het verhaal is geschreven door Matt Damon met zijn vriend Ben Affleck. Robin Williams is goed op dreef als onorthodoxe therapeut die langzamerhand doordringt tot de geniale, maar simpele Will. Het vriendinnetje van Will wordt gespeeld door Minnie Driver.

Deze boeiende, meeslepende film heeft een plekje veroverd in mijn overzicht van favoriete films!

 terug naar de vorige pagina