going in style

 


 

Going in style, van Zach Braff (2017)

Drie oude vrienden maken een plan om precies die bank te beroven die er met hun pensioen vandoor is gegaan..

Joe (Michael Caine) woont samen met zijn dochter en kleindochter in zijn huis. Hij heeft het niet breed, maar het lukt. Dan ineens krijgt hij een brief van de bank waar zijn hypotheek is ondergebracht. De rente is weer gestegen.

Hij gaat naar de bank om uitleg te vragen en als hij wederom met een kluitje in het riet wordt gestuurd, komen er drie gemaskerde mannen die de bank willen beroven. Ze doen geen mens kwaad en gaan er met een behoorlijke buit van door. Joe denkt er het zijne van. Wanneer hij bij de FBI vertelt over een bijzonder kenmerk bij een van de overvallers nemen ze hem niet serieus.

Willie (Morgan Freeman) woont samen met Albert (Alan Arkin). Zijn dochter en kleindochter wonen ver weg. Ze hebben contact via Skype en de telefoon. Albert is een beetje de mopperkont van de drie. Met zijn drieŽn ontbijten ze bij hun favoriete diner en gaan naar het buurhuis in de omgeving. Dan krijgt Albert ineens sjans met een vrouw die in een supermarkt werkt.

Joe loopt met de gedachte de bank te beroven die hun pensioengeld beheert. Willie krijgt hij wel mee, maar Albert ligt dwars. Hij is geen crimineel. Ze besluiten te oefenen door een paar spullen te stelen uit een supermarkt. Dat gaat gigantisch mis, omdat Albert niet is blijven wachten in de auto. Maar liep te kletsen met een vrouw die in de supermarkt werkt. Wanneer ook Albert in de krant leest dat zijn pensioen is bevroren door de crisis. En dat de bank die alles beheert dezelfde bank als die van Joe en Willie is, is hij om. Hij doet mee ! De drie willen hun bank gaan beroven. Maar alleen dat geld dat ze zelf hebben verdiend. Niet meer en niet minder. Zou dat lukken na de mislukte poging. Het is duidelijk dat drie oude knarren dit niet lukt. Ze hebben een bad guy nodig. En dit weet Joe wel.

De film speelt in de tijd van de crisis. Alle drie de mannen hebben jaren lang voor hun pensioen gewerkt en nu vallen bedrijven om door hoge rentelasten van de banken. De bank waar ze alle drie hun geld hebben staan besodemietert de boel. Dat kan natuurlijk niet. Ze komen met een geniaal plan, want wie verdenkt nu drie krasse knarren? En wat hebben ze te verliezen. Goed gemaakte komedie die mensen met een smile de bioscoop laat verlaten. En dat hebben heel veel mensen precies nodig !

Nog een leuke rol van Ann-Margret, de eens Zweedse seksbom,  als de vriendin van Albert. Verder zijn deze mannen heel erg aan elkaar gewaagd. En ik heb volgens mij Matt Dillon gezien als de FBI-agent.

 

  terug naar de vorige pagina