ghost in the shell


 

Ghost in the Shell, van regisseur Rupert Sanders ( 2017)

Remake van de anime uit 1995, over een cyborg met een menselijk brein, dat wordt ingezet voor een speciale sectie om terroristen te bestrijden.

De film begint als Mira wordt  'geboren'. Experiment 2571, waarbij een menselijk brein in het lichaam wordt geplaatst van een zeer geavanceerde robot.
Haar geheugen is gewist. Er wordt haar verteld dat haar ouders zijn omgekomen bij een ongeluk en dat zij de enige overlevende was. Haar lichaam hebben ze niet kunnen redden, maar haar brein wel.

Dan een jaar later. Major Kusanagi (Scarlett Johansson) is de leider van Section 9. Een speciale eenheid die zich bezig houdt met cyberterrorisme bestrijding. Ze krijgt haar opdrachten van Aramaki, die weer rapporteert aan de premier. De wereld ziet er anders uit. Er zijn robots en mensen met zogenaamde enhancements. De criminaliteit is ook anders. Veel slimmer en uiteraard via netwerken.

Major krijgt de opdracht iets te gaan checken en raakt betrokken in een cybercrime waarbij gegevens worden gedownload van Hanka Robotics. Samen met haar team, bestaande uit o.a. Batou en Togusa, probeert ze in te grijpen. Maar het is te laat.  Iets of iemand heeft het voorzien op data van het bedrijf. Het team van Major krijgt de opdracht uit te zoeken wie of wat erachter zit. Om dit te doen, moet Major het brein checken van de geishabot. Het risico is aanwezig dat ze raakt besmet met een virus, of zelfs dat ze wordt gehackt. Net op tijd wordt ze ontkoppeld. Ze heeft genoeg gezien. En niet alleen over de terrorist en zijn verblijfplaats, maar ook over zichzelf. Ze gaat zich realiseren dat ze geen identiteit heeft. En dat ze die mist. Dus de zoektocht naar de crimineel wordt ook een zoektocht naar haar eigen identiteit. En dan komen er zaken aan het licht die ze niet zo leuk vindt.

Het origineel uit 1995 heb ik niet gezien. Dat was ook een Japanse anime film. Wat ik op internet heb gezien is dat er vooral negatieve kritieken over de Hollywood-versie op staan. Deze film heb ik nu twee keer bekeken en er is steeds weer iets nieuws te zien. Het grafische aspect is geweldig. Je waant je in een wereld vergelijkbaar aan die van Bladerunner. Donker, veel neonlichten, maar nu gaan er ook allerlei holograms door de skyline. En niet te vergeten de stealthmodus van Major. Super gaaf om te zien als ze ineens uit het niets een terrorist verrast en de andere kant op slaat. De skyline lijkt op die van Hong Kong, maar vermenigvuldigd met de macht vier. De geishabot die als een insect langs de muur kruipt. Scarlett Johansson is prima gecast voor deze rol. In de anime heb ik in de trailer gezien, is er meer te zien. Maar deze bodysuit staat haar prima !

Pilou Asbaek kun je kennen uit de Scandinavische serie, Borgen.

Oh ja, en Ghost in the Shell, staat voor een geest in een omhulsel...

Voor mij een van de betere films van 2017. Niets mis mee !

 terug naar de vorige pagina