garage


 

Garage, van Lenny Abrahamson (2007)

Zijn leven wordt nooit meer hetzelfde als Josie, een zwakbegaafde pompbediende uit een dorpje in Ierland, er een hulpje bij krijgt.

Josie werkt als pompbediende net buiten een dorpje in Ierland. Hij heeft er naar zijn zin. Het is niets bijzonders, maar wel zijn eigen plekkie. Er komen hooguit een handjevol auto's langs, dus het best te behappen. Maar goed ook want Josie is een zwakbegaafde veertiger. Een onverbeten optimist en uiterst vriendelijk. Gelukkig dus kun je gerust zeggen.

Zo heeft ie zijn eigen ritme. Hij opent de tent, gaat lekker zitten en wachten tot er klanten komen. Komen die dan maakt hij een praatje op zijn manier. Boodschappen doet hij in het dorp en natuurlijk gaat hij naar het café voor een pint. Daar steken de stamgasten de gek met hem, maar Josie vindt het prima.

Op een dag wordt zijn vaste ritueel verstoord door de komst van een hulpje. Zijn baas heeft andere plannen met Josie en met de moeder van David. Zo heet de simpele puber die moet 'bijspringen', omdat de pomp wat langer open moet blijven. Er komt snel een klik tussen David en Josie. De goedaardige man haalt blikjes bier tevoorschijn en zo zitten ze samen bier te drinken en te kijken naar de horizon.

Josie ziet David als zijn gelijke en laat hem iets zien. Dat had hij niet moeten doen, maar weet hij veel...

Integere film die hoge ogen heeft gegooid op filmfestivals. Van dezelfde maker als 'Adam & Paul', een film over twee junkies in Dublin. Het gaat om kleine dingen in het leven van de pompbediende, die wordt vertolkt door de Ierse komiek: Pat Shortt. Je denk dat die man niet gelukkig is. HIj heeft geen relatie, geen vrienden, eigenlijk niets. Maar daar ga je de fout in, want hij is eerlijk en oprecht. Hij probeert zich niet op te dringen bij de vrouwen in het dorp, weet wanneer hij teveel op heeft en is altijd behulpzaam. De pomp is zijn huis en zijn leven. Zijn baas interesseert het geen moer. Die splitst hem met de jongen in de maag. Wat helemaal niet nodig is, maar Josie geeft het een plekje en probeert direct contact met de jongen te maken. Zo ongelofelijk unfair is het dan wanneer dezelfde goede vent van iets wordt beschuldigd waar hij totaal geen weet van kan hebben. Maar ja, shit happens ! Mooie film !
terug naar de vorige pagina