freaky friday


 

Freaky Friday, van regisseur Mark S. Waters (2003)

Na eten van een gelukskoekje in een Chinees restaurant wisselen moeder en dochter van lichaam. En de verstandhouding tussen beiden was al niet al te goed, dus dat zorgt voor extra opschudding in deze remake van Disney.

Tess Coleman, uitstekend vertolkt door Jamie Lee Curtis, is psychiater en moeder van twee kinderen. Dat ze deze twee functies niet zo goed kan combineren, blijkt uit de verstandhouding tussen moeder en dochter Anna ( Lindsay Lohan). Iedere ochtend is het hetzelfde tafereel: Anna weigert haar bed uit te komen en de twee hebben telkens ruzie. Vanzelfsprekend heeft Anna zo haar eigen problemen op school. Ze heeft ze een leuke jongen ontmoet, maar weet niet goed hoe te handelen. Ook Dr. Tess heeft zo haar problemen met haar patiŽnten.

Dan is er nog een niet geheel onbelangrijk gegeven: Tess staat op het punt voor de tweede keer in het huwelijk te treden! Enfin, er komt een zogenaamde generale repetitie en de dag ervoor nemen moeder en dochter de feiten even door. Heel vervelend is dat de generale repetitie op dezelfde avond is als Anna met haar rockband in een belangrijke wedstrijd kunnen spelen, want er is een band uitgevallen. Dus moeder en dochter hebben duidelijk een meningsverschil over de invulling van de avond! Maar er komt hulp uit een onverwachte hoek. De moeder van de eigenaar van het Chinese restaurant brengt moeder en dochter een gelukskoekje en op het moment dat beiden het openmaken, lijkt het alsof er een tijdelijke aardbeving heeft plaatsgevonden.

De volgende morgen, vrijdag dus, worden de twee wakker in elkaars lichaam. Aaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhh! Is dat schrikken. Jamie Lee Curtis speelt nu de puberale dochter die haar bed niet uit wil komen en Lindsay Lohan is getransformeerd in de stijve moeder. Oeps, en het huwelijk komt eraan!

Heel leuk gedaan van Disney, deze remake van Freaky Friday. Jamie Lee Curtis is een veelzijdig actrice, dat wordt hier weer eens onderstreept. Ze is duidelijk in haar sas in haar rol van puberale dochter. "Hee, zijn dat creditcards?" Ook haar houding in de auto is heel leuk om te zien. Voor de jonge Lindsay Lohan is het iets moeilijker, want die moet nu ineens een vrouw van midden veertig gaan vertolken. Ze heeft er ook duidelijk moeite mee, maar dat mag de pret niet drukken in deze vrolijke film, die je met een lekker gevoel weg laat gaan. Natuurlijk leren beiden uit dit avontuur en loopt het goed af, maar dat kun je van te voren al bedenken!

  terug naar de vorige pagina