firefly dreams


Firefly Dreams ( Ichiban utsukushii natsu), geregisseerd door John Williams (2001)

De naar Japan geŽmigreerde Welshman (de regisseur meldde dit heel specifiek in zijn toelichting!) schetst een mooi portret van een stadse, rebelse tiener, Naomi, die na de scheiding van haar ouders naar haar tante op het Japanse platteland wordt gestuurd.

Eerst helpt zij in het restaurant van haar tante, maar dit werkt niet. Tante zegt dat Naomi maar een tijdje naar de oude mevrouw Koide moet gaan. Deze vrouw is heel eenzaam en een goede vriendin van de familie. In eerste instantie vindt Naomi het maar niets, maar langzamerhand ontdooit ze en gaat ze zelfs op eigen houtje de lange fietstocht naar de oude vrouw aan. De oude vrouw is vroeger actrice geweest en oude fotoís verraden dat ze heel mooi was. Naomi krijgt heel veel respect voor de oude vrouw. En Naomi wordt ook gerespecteerd door mevrouw Koide. Ze drinken samen pils en wisselen verhalen uit.

Ondanks de generatiekloof hebben de vrouwen veel gemeen en dit wordt goed in beeld gebracht. Zonder dat Naomi het doorheeft krijgt ze wijze levenslessen van de oude vrouw en wordt ze volwassen.

De prachtige plaatjes en muziek ondersteunen het geheel. Echt een film om je ogen en oren de kost te geven.

 terug naar de vorige pagina