familie


 

Familie, van regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen (2001)

Omdat moeder Els (Petra Laseur) kanker heeft en is uitbehandeld, lijkt het vader Jan ( Bram van der Vlugt) een goed idee om een familie-uitje te plannen; als een soort afleiding. De familie reageert verrast en geschokt, want zoveel zien ze elkaar nu ook weer niet en in de film blijkt goed waarom...Het uitje gaat naar een chalet in Oostenrijk.

De reis ernaar toe verloopt voor alle paren verschillend. De kinderen met partners worden voorgesteld. Allereerst de dochter, een mislukt arts die  momenteel vertoeft tussen de chakra's en de wierrook. Haar man heeft een antiekwinkeltje, maar wil eigenlijk een gevierd schrijver worden. Kennelijk hebben zij de afgelopen tijd een beeld opgehouden dat niet helemaal overeenkomt met de werkelijkheid, want ze spreken af "om nu maar eens open kaart te spelen met de familie". Zo, denk je dan, dat belooft wat!

De zoon met zijn vrouw lijken voor het eerst in hun leven te reizen zonder kinderen, want moeder hangt om de paar uur aan de telefoon om te kijken of het goed gaat met de kinders. Zoon is een typische snelle zakenman, compleet met Zweedse automobiel. 

Bij aankomst blijkt dat vader en moeder door de taxichauffeur beneden aan de berg worden afgezet. Hij wijst " da oben ist es" en hij wenst ze veel sterkte toe. Na een fikse klim komen ze in het chalet waar natuurlijk niets te vinden is, dus er is al sprake van enige teleurstelling. Geen nood, pa en ma gaan naar het dorp inkopen doen. Als in de tussentijd de kinderen arriveren, loopt de spanning op en wat een gezellige vakantie had moeten worden, mondt uit in een psychologisch drama met flink wat verrassingen!

Goede verfilming van het toneelstuk van Maria Goos. Er wordt heel goed geacteerd door Bram van de Vlugt als de vader en Els Laseur als de 'zieke' moeder. Ook de vertolkingen van Anneke Blok en Marisa van Eylen waren schitterend. De Oostenrijkste sneeuw en het 'kale' chalet maken een perfect decor.

Natuurlijk is het thema van de film bekend, denk maar aan ' Festen'; dan is dit ,zeg maar, het Nederlandse antwoord op de Deense Dogma film. Alleen maar superlatieven voor deze bijzondere Nederlandse film, die u eigenlijk wel moet gaan bekijken!

 

 terug naar de vorige pagina